Amortismanların Türkiye muhasebe standartları açısından incelenmesi - Çelik, Çiğdem (My University, 2009)
Amortisman, İtfa, Tükenme Payı, Duran Varlıklar, Türkiye Muhasebe Standartları, ÖZET AMORTİSMANLARIN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ Amortisman duran varlık niteliğini taşıyan varlıklardaki değer kaybını saptamaya yönelik işlemlerden oluşmaktadır. Amortisman ayırmanın amacı ise oluşturulacak fon ile gelecekte yeni duran varlık edinimini sağlamaktır. Amortisman işlemleri ile ilgili düzenlemeler, mevzuatımızda yer almakla birlikte Ulusal ve Uluslararası kullanıcılar açısından yeterli ve anlaşılabilir değildir. Global piyasalarda tüm işletmelerin aynı düzenlemelere tabi olmaları karşılaştırılmalarını kolaylaştıracaktır. Bu nedenle, kreditörlere, işverenlere, ortaklara ve potansiyel yatırımcılara kolaylık sağlayabilecek ortak bir dilin oluşması kaçınılmazdır. İşte bu ortak dili sağlayacak olan, Uluslararası Muhasebe Standartları’ nın ülkemizdeki çevirisi Türkiye Muhasebe Standartları’ dır. Bu çalışmada amortisman konusunda genel bilgilere, TTK, VUK, SPK ve TMS’ nda yer alan düzenlemelere, son olarak da tüm bu düzenlemelerin karşılaştırılmasına sistematik bir şekilde yer verilmiştir. Depreciation, Amortization, Depletion, Tangible Assets, International Accounting Standards

THE REVIEW OF DEPRECIATION IN TERMS OF TURKISH ACCOUNTING STANDARDS Depreciation consists of the transactions that are used to determine the level of depreciation in the value of tangible assets. The purpose of allocating depreciation is to accumulate a fund to finance the future tangible asset purchases. Even though, the arrangements regarding depreciation can be found in our laws and regulations, these arrangements are neither adequate nor comprehensible for the national and international users. In general, for all the global enterprises being subjected to the same arrangements regulations will make it easier to compare all these enterprises. For this reason, it is inavitable that a common language is formed which will provide convenience to the creditors, employers, shareholders and the potantial investors. The Turkish Accounting Standards adapting The International Accounting Standards will help establishing this common language. This study systematicaly outlines the general information on depreciation, the arrangements introduced in TTK, VUK, SPK and TMS, and the comparisons of these arrangements.
Keywords: Amortisman; Duran Varlıklar; Muhasebe Standartları; Muhasebe Standartları_Türkiye