Örgüte güven, örgüte bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışlarına etkileri Kurumsallaşmanın işletmenin sürekliliği üzerine etkisi ve bir araştırma - Kamer, Meltem (My University, 2001)
Bu araştırmada Örgütsel Güvenin örgütsel bağlılık ile ve örgüte bağlılığın örgütsel vatandaşlık davranışları ile ilişkisinin açıklanması amaçlanmıştır. Örgütsel güveni belirlemek için Daboval, Comish, Swindle ve Gaster'in (1994) Güven Envanteri, örgüte bağlılığı belirlemek için Sungurlu'nun Türkçe'ye çeviri ve adaptasyonunu yaptığı Örgütsel Bağlılık Ölçeği (Bucharan, 1974; Cook, Hepworth, Wail & Wan, 1981) ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını belirlemek için Van Dyne, Graham ve Dienesch'in (1994) Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma farklı hiyerarşik düzeylerden 126 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları örgüt üyelerinin kuruma güvenlerinin yüksek oluşunun örgütsel bağlılıklarını arttırdığını ortaya koymuştur. Örgütsel bağlılık ise örgütsel vatandaşlık davranışlarını tamamen açıklayan bir değişken olarak kabul edilmese de, kısmen açıklamakta olduğu saptanmıştır.

The aim of this study is to understand the relationship between organizational trust, organizational commitment, and organizational citizenship behaviors. The measurements are made by The Trust Inventory (1994; by Daboval, Comish, Swindle and Gaster) for organizational trust, The Organizational Commitment Scale that was adapted into Turkish by Sungurlu (Bucharan, 1974; Cook, Hepworth, Wail & Wan, 1981) for organizational commitment, and The Organizational Citizenship Behavior Scale (by Van Dyne, Graham & Dienesch; 1994) for organizational citizenship behavior. The research was conducted mainly in an insurance company, and 126 people from different hierarchical levels attended. The results have shown that a positive relationship exists between organizational trust and organizational commitment. Some support was found for a relationship between organizational citizenship behavior and organizational commitment.
Keywords: Örgütsel Davranış; Vatandaşlık