Toplam kalite yönetiminde insan kaynakları yönetiminin önemi - Çetinkaya, Şule (My University, 1999)
Tezin Birinci Bölümünde Giriş Bölümü yer almaktadır.Tezin konusu hakkında kısa bir anlatım yapılmıştır. İkinci Bölümde ,Toplam Kalite Yönetimi hakkında genel bilgi verilmiştir . Toplam Kalite Yönetimi 'nin amaçları ve gerçekte uygulama zorlukları hakkında bilgi verilmiştir.Toplam Kalite Yönetimi 'nin diğer yönetim şekilleri ile arasındaki ilişkiden bahsedilmiştir. Üçüncü Bölümde , Organizasyonlardaki Yönetim gelişimi ve Toplam Kalite Yönetimi ile ilişkilendirilmesi anlatılmış farklı ülkelerdeki uygulamalarından bahsedilmiştir. Dördüncü Bölümde , Toplam Kalite Yönetimi'nin İlkeleri anlatılmış ve içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.Toplam Kalite Yönetiminin tam olrak uygulanması için var olması gereken ilkeler bahsedilmiştir. Beşinci Bölümde , Toplam Kalite Yönetiminde İnsan Kaynakları Yönetiminin önemi ve yeri hakkında bilgi verilmiştir.Toplam Kaliteyi uygulama sürecinde İnsan Kaynakları Yönetimi 'ne düşen görevlerden bahsedilmiştir. Altıncı Bölümde, ayrıca genel olarak İnsan Kaynakları Yönetimi'nin görevleri hakkında bilgi verilmiş ve Örgütteki öneminden bahsedilmiştir.Personel Yönetiminden İnsan Kaynakları Yönetimine geçiş hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Yedinci Bölümde, teorik konuların ışığı altında incelemek için bir firma belirlenmiş ve firma çalışanlarına bir anket uygulanmış daha sonra bütün anket soruları tek tek yorumlanmıştır. Ekler bölümünde kısaca firmanın Kalite Güvence Sistemi ve Toplam Kalite Uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.Daha sonra firmanın genel durumu hakkında sonuçlar belirlenmiştir. Sekizinci Bölümde , Sonuç kısmı yer almaktadır.Bu bölümde bütün bilgiler ışığı altında Toplam Kalite ve İnsan Kaynakları hakkında genel kanılar teorik doğrultuda anlatılmıştır. In the first chapter, the introduction is located in the thesis and subject of thesis is explained. In the second chapter, Total Quality Management has been explained in general. Aim of Total Quality Management and application difficulties have been explained. The relationship between Total Quality Management and other management shapes have been explained. In the third chapter, Management developing in Organisations and connection with Total Quality Management have been explained .Different Country applications have been explained . In the forth chapter, Principle of Total Quality Management has been explained and about content of Total Quality Management has been given information. Principles have been explained which to carry out properly. In the fifth Chapter, Importance and position of Human Resources in Total Quality Management has been explained. Missions of Human Resources when Total Quality Management is carried out in the companies have been explained . In the sixth chapter, General Missions of Human Resources and missions of Human Resources in the organisation have been explained . Passing from Personnel Management to Human Resources Management has been explained. In the seventh chapter, One Company with theoretic subject has been studied. Part of employees in the company has been taken a pool. All Questions have been studied one by one. Quality Assurance System and Total Quality Practice of Company have been explained in the appendix chapter. Later general condition of company has been determined. In the eighth chapter, end is located and Total Quality Management and Human Resources interested in opinions have been explained.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi-Toplam Kalite Yönetimi; TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ