Electronic data interchange (EDI) in supply chain management : A case study in a big retail company - Batı, Uğur (My University, 2006)
Bilgisayar teknolojisi, tedarik zincirindeki ortaklar arası hızlı iletişim imkanını netice verecek şekilde çok çabuk gelişmektedir. Rekabetçi olabilmek ve pazarda güçlü bir yer tutabilmek için firmalar, daha fazla şirket verimliliğini sağlama yollarını araştırmalıdırlar. Bu sebepten ötürü tedarik zincir yönetiminde elektronik veri değişimi çok popüler bir hal almıştır. EDI’ın şirketler için büyük önem arzetmesinin çok sebepleri vardır. Bunlardan ilki EDI’ın ortak müşteriler arasındaki memnuniyeti sağlamak için endüstri ve ticari unsurlar arasındaki yoğun ilişkiyi artırması sayılabilir. İkinci olarak, elektronik veri değişiminin mevcut potansiyeli rasyonalize ederek yönetimsel ve ticari süreçleri basitleştirerek verimliliği artırması sayılabilir. Üçüncü olarak EDI’ın iş süreçlerini hızlandırması ve sonuncu olarak da hataları azaltarak kaliteyi artırması sayılabilir. Bu araştırma, şirketlerin niçin EDI kullanmaları gerektiği sorusunu yanıtlamak ve EDI’ın özellikle perakende şirketlerin tedarik zincirindeki stratejik değerini ortaya koymak için yapılmıştır. Aynı zamanda teknik ve iş süreçleri açısından bu şirketlerdeki EDI uygulaması ele alınmıştır. Tüm aydınlatıcı açıklamalardan sonra, Türkiye’deki büyük bir perakende zincirinde gerçek verilerle EDI uygulaması hakkında yapılan bu araştırma, bize bu teknoloji hakkında önemli ip uçları sunmaktadır. Bu şirket, EDI’ı organizasyonlar arasında başlıca sipariş verme, fiyat kataloğu, fatura aktarımı ve stok kontrol bilgi alışverişini sağlamak için kullanmaktadır. EDI kullanımından önce ve sonra alınan iki yıllık şirket verilerine dayanarak yapılan bu araştırma neticesinde bazı önemli bulgulara rastlanmıştır. Bu araştırmaya dayanarak, EDI’ın elektronik veri değişimini kullanan şirketlere ve onların tedarikçilerine birçok fayda sağladığı sonucuna varılabilir. Bu faydalar arasında, ürünlerin stok devir hızındaki, stokta bulunduğu gün sayısındaki ve enflasyondan arındırılmış kar miktarındaki artışlar ve tedarikçilerin ürün teslim gecikme sayılarındaki, ürün teslim sürelerindeki, faturaların şirkete geliş ve onaylanmaları arasında geçen sürelerdeki ve alış fiyatı düzeltme sayılarındaki düşüşler sayılabilir. Bu araştırma neticesindeki bulguların, elektronik veri değişiminin tedarik zincir yönetimine sağladığı stratejik faydaları ve onun perakende sektörüne başarıyla uygulanması için dikkat edilmesi gereken hususları aktarması noktasında Türk Literatürü’ne önemli bir katkıda bulunacağı beklenmektedir. Bununla birlikte bu araştırma, şirket yöneticilerine yol gösterici bir rehber ve ileriki araştırmalar için akademisyenleri teşvik edici bir unsur olacaktır.
Keywords: Elektronik Ticaret; Elektronik Veri Değişimi