Örnek otomasyon laboratuvarının geliştirilmesi ve PLC uygulamaları - Öztürk, Zafer (My University, 2010)
ÖRNEK OTOMASYON LABORATUVARININ GELİŞTİRİLMESİ VE PLC UYGULAMALARI Teknoloji ve bilim gelişirken, bununla ilgili ihtiyaçlarda devamlı olarak artmaktadır. Bu ihtiyaçlar kontrol sistemlerinin çeşitliliğinin ve talep durumunun artmasına neden olmuştur. Bu çeşitlilik artışı, yeni kontrol biçimlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Önceden, sistemlerin kontrolü elle veya otomatik kumanda elemanlarıyla yapıldığında, zaman ve enerji kaybının oluşmasına sebep olmaktaydı; fakat günümüzde bu etkileri azaltabilecek yeni otomasyon sistemleri geliştirilmiştir. Yeni otomasyon sistemleri; hem zamandan, hem de enerjiden tasarruf sağlar. Böyle sistemlerde; PLC, SCADA, mikroişlemciler (PIC, vb.), bilgisayar gibi kontrolörler tercih edilmektedir. Günümüzde bilgisayar ile PLC elemanları kullanılmaktadır. SCADA daha çok üretimin hassasiyetle yapıldığı fabrika ortamlarında PLC ile birlikte tercih edilmektedir. Otomasyon sisteminin temelini PLC oluşturmaktadır; ancak maliyeti yüzünden kullanımı da kısıtlıdır. Otomasyon sisteminde PLC kullanımı, son yıllarda giderek artmakta ve yaygınlaşmaktadır. PLC’nin kontrolü, bilgisayar ortamında kolaylıkla tasarlanabilmektedir, böylece karmaşık kontrol sistemleri bile kolaylıkla oluşturulabilmektedir. Girişin ve çıkışın çok olduğu sistemlerde PLC’nin kullanımı avantajlı olabilir. Ancak diğer durumlarda PLC’yi tercih etmek gereksiz ve masraflı olmaktadır. Bu durumlarda, mikroişlemci veya doğrudan bilgisayar ile kontrol etmek bize avantaj sağlar. Bu çalışmada, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Eğitimi Bölümünde genel bir Endüstriyel Otomasyon Laboratuarı kurmayı planladık. Bu laboratuarda PLC uygulamaları için değişik eğitim setleri tasarladık. Böylece öğrenciler pratik ile güçlendirilmiş teorik bilgileri alabileceklerdir. Bundan sonra PLC’yi kullanarak endüstrideki problemleri çözmeye hazır hale geleceklerdir.

DEVELOPING A MODEL AUTOMATION LABORATORY AND PLC APPLICATIONS. As the technology and science have been improved gradually the related needs have been increased. These needs led to demand increase and diversity of the control systems. Diversity increase causes new control forms. Previously, control of systems with manual or automatic control elements, cause waste of time and energy, but today the new automation systems that can reduce these effects have been developed. New automation systems save both time and energy. In such systems, PLC (Programmable Logic Controller), SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition), Microprocessors (PIC (Programmable Intelligent Computer), etc.), such as computer controllers are preferred. Today, Many PLC elements are used with computers. SCADA is preferred for the factories aiming greater sensitivity in production, using PLC. Automation systems are based on PLC, but the cost makes restrictions on uses. The use of PLC in automation systems gradually increases and has become widespread in recent years. PLC control in computer media can be easily designed, also complex control systems can be created easily. Using PLC could be advantages for the systems having many inputs and outputs. In other cases, preferring PLC is unnecessary and expensive. In these cases, the microprocessor or direct computer control gives us advantages. In this study, we planned to establish a general Industrial Automation Laboratory at Marmara University Technical Education Faculty Electrical Education Department. We have designed various training sets for PLC applications in that laboratory. Thus, students will be able to receive theoretical knowledge supported by practice. After that, they can be ready to solve industry problems by using PLC
Keywords: Elektrik Eğitimi; Otomasyon