Depresyonda inflamasyon: sitokinlerin rolü - Gümrü, Salih; Arıcıoğlu, Feyza (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Son yıllarda yapılan çalışmalar majör depresyonun patolojisinde inflamatuvar mekanizmaların önemli rol oynadığını göstermektedir. Majör depresyonda, inflamatuvar sitokinlere verilen yanıt olan “hastalık davranışı”na benzer belirtiler görülmektedir. Depresif hastaların plazma ve beyin omurilik sıvılarında proinflamatuvar sitokinler ve inflamasyonla bağlantılı proteinlerin miktarında artış gözlenir. Hastalığın prognozu da sitokin değerlerindeki değişmelerle paralellik göstermektedir. Antidepresan tedavi ile sitokin seviyeleri normale çevrilebilmektedir. Depresyonun bu yeni hipotezi, tedavide de yenilikleri gündeme getirmiştir.
Keywords: Sitokin, inflamasyon, depresyon, antidepresan