Boşanma hükümleri çerçevesinde Osmanlı Hukuk-ı Aile kararnamesi ile Endonezya İslam Aile hukuku’nun mukayesesi - Nusantara, Mohammad Iqbal Satria (My University, 2018)
Boşanma Hükümleri Çerçevesinde Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi İle Endonezya İslam Aile Hukuku’nun Mukayesesi Mohammad Iqbal Satria NUSANTARA Osmanlı İmparatorluğu, 1917'de Hukuk-i Aile Kararnamesi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk İslam aile hukukunu yasallaştıran ülke olmuştur. Daha sonra İslami Aile Hukuku'nun yenilenmesi, 1991'de Kompilasi Hukum İslam’ını uygulamaya koyan Endonezya gibi müslüman ülkelerde gerçekleştirildi. Bu iki devletin İslami Aile Hukuku’nda en çok dikkat edilen ve en çok etkiye sahip olan hüküm boşanma hükmüdür. Elbette, her iki ülkedeki Boşanma Hükümlerinin dayanmasında farklı esaslara ve geçmişlere sahiptir. Bu çalışma, Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi (HAK) ve Endonezya İslami Aile Hukuku'nda “Kompilasi Hukum İslam” (KHI) boşanma hükümlerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır.

The Comparison Between Ottoman Muslim Family Law with Indonesıa Islamıc Famıly Law In The Divorce Provisions Mohammad Iqbal Satria NUSANTARA The Ottoman Empire was the country that legalizes the first Islamic family law with the enactment of Hukuk-i Aile Kararnamesi in 1917. Thereafter the renewal of Islamic Family Law was also carried out in Muslim countries such as Indonesia which enacted the Kompilasi Hukum Islam in 1991. One of the discussed issues and also has an important role in Legalization of Islamic Family in both countries is the issues of divorce provision. Certainly, The Divorce Provisions in both countries have different legal base and background in its enactment. This study aims at comparing divorce provisions in Ottoman Islamic Family Law (Hukuk-i Aile Kararnamesi) and Indonesia Islamic Family Law (Kompilasi Hukum Islam).
Keywords: Aile hukuku (İslam hukuku); Boşanma (İslam hukuku); Boşanma Hükümleri Family Law Degree; Divorce (Islamic law); Divorce Provisions; Domestic relations (Islamic law); Endonezya İslam Aile Hukuku; Indonesia Islamic Family Law; Islamic law; İslam Aile Hukuku; İslam hukuku; Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi; Ottoman Islamic Family Law