Liberal Hıristiyanlık ve Adolf von Harnack - Aybakan, Beyzanur (My University, 2019)
Liberal Protestanlık, 19.yy’dan başlayıp 20.yy’a kadar uzanan bir dini akımdır. Bilime ve bilimsel yönteme güvenmek, dini tecrübeyi otorite olarak kabul etmek, özgürlüğü ve hoşgörüyü öne çıkarmak Liberal Protestan teolojinin genel özellikleridir. Liberal Protestan teologlar, Hıristiyanlık dinini her dönemde geçerli kılabilmek için dinin özünü bulmayı ve dinle modern bilimi uzlaştıracak bir zemin oluşturmayı amaç edinmişlerdir.Alman teolog Adolf von Harnack (1851-1930), tarihsel eleştiri yöntemini kullanarak Hıristiyanlığın özünü “Tanrı’nın Krallığı’na inanç, sevgi emri ve insan ruhunun sonsuz değeri” olarak belirlemiştir. Harnack, yalnızca Sinoptik İnciller’i kaynak olarak kabul etmiş, Tanrı’nın Krallığı ve İsa Mesih inancını bu İncillerden yola çıkarak yeniden inşa etmiştir. Harnack’a göre Hıristiyanlık’ta bulunan doktrinler, İncillerde bulunmamaktadır. Bunlar, Yunan etkisiyle dine sonradan eklenmiş şeylerdir. Bu yüzden Harnack, Hıristiyanlığı Yunan metafiziğinden arındırmaya çalışmıştır. Bu doğrultuda Tanrı’nın Krallığı’nı, Tanrı’nın bireylerin kalbindeki yönetimi olarak tanımlamış; İsa Mesih’i de ahlaki bir öğretmen ve lider olarak görmüştür.Liberal Protestan teoloji, I. Dünya Savaşı’ndan sonra gücünü kaybetmeye başlamıştır. Neo-Ortodokslar tarafından yapılan eleştiriler ve Liberal Protestanların taraftar kazanma konusundaki başarısızlıkları liberal teolojinin gerilemesine sebep olmuştur.

Liberal Protestantism is a religious movement that effectively existed from the 19th century to the early 20th century. Relying on science and scientific method, accepting religious experience as authority, and promoting freedom and tolerance are the general characteristics of Liberal Protestant theology. To find the essence of religion and provide a basis for reconciling modern science and the religion the Liberal Protestant theologians attempted to validate Christian religion.The German theologian Adolf von Harnack (1851-1930), using the method of historical criticism, defined the essence of Christianity as “faith in God's Kingdom, an order of love, and the eternal value of the human soul”. Harnack accepted the Synoptic Gospels as the only source, and rebuilt the Kingdom of God and the faith of Jesus Christ through these Gospels. According to Harnack, the doctrines found in Christianity are not found in the Gospels. These are things that were added to the religion under Greek influence. That is why Harnack tried to purify Christianity from Greek metaphysics. In this respect, he defined the Kingdom of God as the administration of God in the hearts of individuals. He also saw Jesus Christ as a moral teacher and a leader.Liberal Protestant theology began to lose its power after World War I. The criticism by the Neo-Orthodox and the Liberal Protestants’ failure to gain supporters led to the decline of liberal theology.
Keywords: Adolf von Harnack; Din; dini tecrübe; historical-critical method; History; Liberal Protestanlık; Liberal Protestantism; Liberal Teoloji; Liberal Theology; Religion; religious experience; Tarih; tarihsel-eleştirel yöntem