Demans olgularında mini mental durum testi ile beyin perfüzyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Ceylan, Şule (My University, 2010)
Demans kuşkusu olan olguların değerlendirilmesinde Folstein’ın Mini Mental Durum Testi (MMSE) yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, literatürde daha önce tanımlanmamış olan MMSE skoru ile beyin perfüzyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Olgu grubuna demans şüphesi nedeni ile nöroloji polikliniği tarafından MMSE uygulanıp, bu testten 24 ve altında puan alan 57 yaş üstü (ortalama yaş: 71 ± 7,80) 19 erkek, 21 kadın toplam 40 hasta dahil edildi. Kontrol grubu ise demans şüphesi olmayan ve beyin perfüzyon SPECT bulguları normal sınırlarda değerlendirilen 10 sağlıklı bireyden (ortalama yaş: 67,0 ± 7,45) oluşturuldu. Sırası ile frontal, paryetal, temporal, oksipital loblar ile serebelluma ilgi alanları çizilerek ilgili lobların serebelluma oranları hesaplandı ve karşılaştırıldı. Normal dağılım gösteren gruplar için Student t testi, normal dağılım göstermeyen gruplar için ise Mann-Whitney U testi ile istatistiksel analiz yapıldı. Demans şüphesi olan olgularda oksipital lob dışındaki diğer lobların semikantitatif perfüzyon değerleri normal gruba göre anlamlı derecede azalmıştı (p<0.005). Demans şüpheli olguların MMSE skorları ile beyin perfüzyon değerleri arasındaki korelasyon ise Spearman Korelasyon testi ile değerlendirildi. Temporal, frontal ve sol paryetal loblar için anlamlı korelasyon saptandı (p<0.05). Oksipital ve sağ paryetal loblar için ise MMSE skorları ile perfüzyon arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı (p>0.05). MMSE skoru düşük olan olgular için beyin perfüzyonunun oksipital loblar haricinde normale göre azalmış olduğu ve skorun düşmesi ile perfüzyonun azalması arasında ise temporal, frontal ve sol paryetal loblar için anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varıldı. ANAHTAR SÖZCÜKLER = beyin perfüzyon SPECT, demans, MMSE iii

Folstein's Mini Mental State Test (MMSE) is being widely used in the evaluation of patients with the suspicion of dementia. In this study the relationship between MMSE score and cerebral perfusion which was not described in the literature (to the best of our knowledge) was evaluated. Forty patients (19 male, 21 female) over 57 years (mean age: 71 ± 7,80) who had equal to or less then 24 points in the MMSE performed in the outpatient clinic of neurology because of dementia suspicion were included. The control group consisted of 10 healthy individuals with no suspicion of dementia (mean age: 67 ± 7,45) whose cerebral perfusion SPECT findings were within normal limits. Regions of interest which were drawn from frontal, parietal, temporal, occipital lobes and cerebellum were calculated and compared. The statistical analysis was peformed using Student t test for the groups showing normal distribution and Mann-Whitney U test for the groups not showing normal distribution. For all the lobes except the occipital lobes, p was calculated to be less than 0,005. The correlation between MMSE scores and perfusion was evaluated using the Spearman Correlation test. Significant relationship was determined for temporal, frontal and left parietal lobes (p<0.05). There was no significant correlation (p>0.05) between MMSE scores and cerebral perfusion for the occipital and right parietal lobes. These results suggest that the overall cerebral perfusion is decreased (compared to normals) except in the occipital lobes in cases with low MMSE scores and there is a significant relationship between the decrease in the perfusion of temporal , frontal and left parietal lobes with decrease in the MMSE scores (i.e. the lower the MMSE score the less the cerebral perfusion). brain perfusion SPECT, dementia, MMSE
Keywords: Tıp_Nükleer Tıp