Mobil öğrenme ortamları ile desteklenen ters yüz edilmiş sanal sınıf modelinin klasik gitar eğitimindeki işlevselliğinin incelenmesi - Kuyumcu, Kutbettin (My University, 2022)
Bu araştırmanın ana amacı, mobil öğrenme ortamları ile desteklenen ters yüz edilmiş sanal sınıf modelinin gitar eğitiminde nasıl kullanılacağına dair bir örnek oluşturmaktır. Bu genel amaç kapsamında, mobil öğrenme ortamları ile desteklenen ters yüz edilmiş sanal sınıf modeli ile yapılan gitar öğretiminin, öğrencilerin performans becerilerini ve ünite kazanımlarını gerçekleştirme durumlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bunun yanında uygulama sürecine yönelik araştırmacı ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesi de amaçlar arasındadır. Bu araştırma, mobil öğrenme ortamları ile desteklenen ters yüz edilmiş sanal sınıf modelinin gitar eğitiminde kullanılmasına yönelik bir çalışmadır. Eylem araştırması olarak desenlenen araştırmada, mobil öğrenme ortamları ile desteklenen ters yüz edilmiş sanal sınıf modelinin gitar eğitiminde kullanılmasına yönelik bir eylem planlanmıştır. Bu eylem planı gitar öğretimini geliştirmeye/ iyileştirmeye yöneliktir. Bu doğrultuda bu araştırma, eylem araştırması çeşitlerinden özgürleştirici/ geliştirici/ eleştirel eylem araştırması kapsamına girmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu; Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi ndan 2 öğrenci, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi ndan 1 öğrenci, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi ndan 2 öğrenci olmak üzere 2020-2021 eğitim-öğretim yılında lisans eğitimi almakta olan toplamda 5 gitar öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan tipik durum örnekleme metodu ile belirlenmiştir. Araştırmanın veri toplama araçlarını; kişisel bilgiler formu, performans gözlem formu, ünite değerlendirme formu, araştırmacı ve öğrenci günlükleri, online derslerin video kayıtları, mobil öğrenme ortamı değerlendirme formu, uygulama mesajları ve ürün dosyaları oluşturmaktadır. Bu araştırmanın uygulama süreci 12 hafta olarak yürütülmüştür. Bu uygulama süreci, ters yüz edilmiş sanal sınıf kapsamında öğrencilerin evde yürüttükleri eğitim faaliyetlerini ve online olarak yapılan canlı dersleri kapsamaktadır. Çalışmada, öğrencilerin evde yürüttükleri eğitim faaliyetleri mobil öğrenme ortamları ile desteklenmiştir. Çalışmanın mobil öğrenme ortamı, bir adet eğitsel sosyal ağ platformu Edmodo ve öğrencilerin yararlanabilecekleri 13 adet mobil uygulamadan oluşmaktadır. Çalışma kapsamında online olarak yapılan dersler ise, uygulama süreci olan 12 hafta boyunca çalışma grubundaki her bir öğrenci ile birer saat olmak üzere Zoom platformu üzerinden görüntülü olarak yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; mobil öğrenme ortamları ile desteklenen ters yüz edilmiş sanal sınıf modeli ile yürütülen gitar eğitiminin öğrencilerin performans başarı durumlarını geliştirdiği, onların program kazanımlarını gerçekleştirmelerine katkı sağladığı söylenebilmektedir. Ayrıca bu araştırmanın uygulama süreci boyunca hem günlüklerde hem de öğrencilerle yapılan özel görüşmelerde öğrencilerin olumlu görüşler ifade ettikleri görülmüştür. Çalışmanın bu sonuçlarından hareketle çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

The main purpose of this research is to create an example of how to use the flipped (virtual) classroom model supported by mobile learning environments in guitar education. Within the scope of this general purpose, it is aimed to reveal how guitar teaching with the flipped (virtual) classroom model supported by mobile learning environments affects the performance skills of students and their achievement of unit acquisitions. This research is a study on the use of flipped virtual classroom model supported by mobile learning environments in guitar education. In the study, which was designed as an action research, an action was planned for the use of the flipped virtual classroom model supported by mobile learning environments in guitar education. This action plan is aimed at developing/ improving guitar teaching. Accordingly, this research falls within the scope of liberating/ developing/ critical action research, one of the action research types. The study group of the research was to be 2 students from Kastamonu University Fine Arts Education Department Music Education Department, 1 student from Muğla Sıtkı Koçman University Fine Arts Education Department Music Education Department, and 2 students from Trakya University Fine Arts Education Department Music Education Department. It consists of 5 guitar students in total who are receiving undergraduate education in the 2020-2021 academic year. The study group of the research was determined by the typical case sampling method, which is one of the purposeful sampling methods. The data collection tools of the research are personal information form, performance observation form, unit evaluation form, researcher and student diaries, video recordings of online courses, mobile learning environment evaluation form, application messages and product files. The implementation period of this research was carried out for 12 weeks. This application process includes the educational activities carried out by the students at home within the scope of the flipped (virtual) classroom and the live lessons held online. In the study, the educational activities carried out by the students at home were supported by mobile learning environments. The mobile learning environment of the study consists of an educational social networking platform (edmodo) and 13 mobile applications that students can use. The online lessons within the scope of the study were held on the Zoom platform for one hour with each student in the study group during the 12 weeks, which is the application process. According to the results of this research; it can be said that the guitar education carried out with the flipped (virtual) classroom model supported by mobile learning environments improves the performance success status of the students and contributes to their realization of the program gains. In addition, during the implementation process of this research, it was seen that the students expressed positive opinions both in the diaries and in the private interviews with the students. Various suggestions were made from these results of the study.
Investigation of the functionality of the flipped virtual classroom model supported by mobile learning environments in classical guitar education
Keywords: Application; Fine arts education; Flipped (Virtual) Classroom; Flipped Learning; Gitar; Gitar Eğitimi; Guitar; Guitar Education; Güzel sanatlar eğitimi; Mobil; Mobil Uygulama; Mobile; Mobile Learning; Music; Music Education; Müzik; Müzik Eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Öğrenme; Study and teaching; Ters Yüz Edilmiş Sanal Sınıf; Ters Yüz Öğrenme