Endüstriyel tasarımcıların mesleki örgütlenmeleri ve Türkiye’deki durumun incelenmesi - Kaçar, Duygu (My University, 2013)
ENDÜSTRİYEL TASARIMCILARIN MESLEKİ ÖRGÜTLENMELERİ VE TÜRKİYE’DEKİ DURUMUN İNCELENMESİ DUYGU KAÇAR DANIŞMAN: YRD.DOÇ. ESİN DÜZAKIN Endüstriyel tasarımın profesyonelleşmesi ve endüstriyel tasarımcının profesyonel meslek sahibi olarak nitelendirilmesi ile sonuçlanacak süreç dünyada ve ülkemizde halen devam etmektedir. Bu durumda, endüstriyel tasarımcılığın genel olarak meslek kavramı ve meslekler tarihi içindeki yeri kadar, bu mesleğin uygulandığı ülkenin kendine özgü şartları da önemli rol oynamaktadır. Profesyonelleşmenin önemli adımlarından biri olan mesleki örgütlenme de doğal olarak bu özel şartlardan etkilenmektedir. Türkiye’de de tasarım tarihi, tasarım ve tasarımcının algılanışı, mesleki örgütlenme tarihi ile biçimleri kendine özgü gelişim süreci ve özellikler göstermektedir. Bu tezde öncelikle mesleki örgütlenme kavramı sosyal ve tarihsel bağlamlar içinde genel olarak incelenmiş, daha sonra endüstriyel tasarım mesleğinin kendine özel şartları ve mevcut tasarımcı örgütü örnekleri ortaya konulmuş ve sonuçta endüstriyel tasarımcıların mesleki örgütlenmelerinin Türkiye’deki örnekleri bu bilgiler ışığında değerlendirilmiştir. Endüstriyel Tasarımcı, Meslek Örgütü

PROFESSIONAL ASSOCIATIONS OF INDUSTRIAL DESIGNERS AND A STUDY ON THE SITUATION IN TURKEY DUYGU KAÇAR SUPERVISOR: ASSIST.PROF. ESİN DÜZAKIN Professionalization of industrial design and recognition of industrial designer as a professional is an, both globally and locally, ongoing process. Main reasons for this situation are general standing of industrial design within the concept and history of professions as well as the peculiar conditions of the country in which the profession is practised. Being one of the important steps of the process of professionalization, concept of professional organization is also affected by these specific circumstances. Design history, perception of design and designer, history and sorting of professional organizations carry peculiarities in Turkey as well. In this thesis, concept of professional organization has been researched within social and historical contexts, later particular conditions of industrial design and existing examples of industrial designers’ professional organizations have been presented and in conclusion present situation in Turkey regarding industrial designers’ professional organizations was evaluated in the light of the established knowledge framework. Industrial Designer, Professional Association
Keywords: Endüstriyel Tasarım; Endüstriyel Tasarımcılar