Rekreasyon faaliyetlerine katılan 13-15 yaş grubu öğrencilerin yaşam kalitesi ve bazı psikolojik özelliklerinin incelenmesi - Bahadır, Tolga Kaan (My University, 2010)
Bu araştırma eğitici değeri yüksek oyun formunda uygulanan Rekreasyon etkinlikleri programının öğrenciler üzerindeki Uyum, Kaygı, Atılganlık ve Yaşam Kalite durumlarına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubu yaş aralığı 13 -15 arasında değişen toplam 42 gönüllü kişiden meydana gelmektedir. Grubun kaygı düzeyleri Spielberger’in Durumluluk ve Sürekli Kaygı Envanteri, Uyum düzeyleri Hacettepe Kişilik Envanteri, Atılganlık düzeyleri Rathus Atılganlık Envanteri ve Yaşam Kaliteleri için WHO Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Ayrıca araştırma grubunun genel özelliklerini öğrenmek için araştırmacı tarafından hazırlanan 6 soruluk demografik yapı ölçeği kullanılmıştır. İlk testler sonrasında araştırma grubunu oluşturan öğrencilere okul çıkış saatlerinde haftada 3 gün, günde 1 saat, toplamda haftada 3 saat eğitici değeri yüksek rekreasyon aktiviteleri yaptırılmış ve çalışmalar 20 hafta devam etmiştir. 20. haftanın sonunda aynı testler ikinci kez uygulanmıştır. Elde edilen veriler Spss for Windows 18.0 paket programına aktarılarak test edilmiş olup anlam düzeyi p< ,005 olarak kabul edilmiştir. Araştırma grubunun ortalama, standart sapma ve yüzde değerlerinin test etmek amacıyla tanımlayıcı istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Grupların ön test ve son testlerini karşılaştırmak amacıyla non-parametrik testlerden wilcoxon testi kullanılmıştır. Araştırma grubundan elde edilen verilere bakıldığında Genel, kişisel ve sosyal uyum, Sürekli Kaygı, Atılganlık, Çevresel, sosyal, psikolojik ve Genel yaşam kalite durumlarının öntest ve son testleri arasında p< ,005 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırma grubunu oluşturan katılımcıların kişisel uyum durumlarının alt boyutlarından biri olan nevrotik eğilimler, Durumluk kaygı ve fiziksel Yaşam kalite durumlarının öntest ve son testleri arasında p> ,005 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Sonuç olarak uygulanan Rekreasyon programının katılımcıların kaygı, uyum, atılganlık ve yaşam kalitelerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Rekreasyon, Yaratıcı drama, Atılganlık, Kaygı 2.

Investigating The Life Quality And Some Psychological Characteristics Of Students Aged 13-15 Who Have Participated Recreational Facilities This study was conducted on the purpose of investigating the effects of Recreational Activities Program, which is applied in the form of games which have high educational value on students, in terms of Conformity, Anxiety, Assertiveness and Quality of Life Situations. Totally 42 individuals between the ages 13 to 15 attended the recreational activities voluntarily. The Anxiety level of the groups by using Spielberg’s State-Trait Anxiety Inventory, their level of Conformity by using Hacettepe Personality Inventory, their level of Assertiveness by using Rathus Assertiveness Schedule and their quality of life by using WHO Quality of Life Survey were acquired. In addition, in order to find out general qualifications of experiment group, a demographic structural scale including 6 questions and prepared in company with experts was used. After the first tests, educational recreational activities were done to the students in experiment group three times a week and these studies continued 20 weeks. At the end of the 20th week the same tests were applied second time. Acquired data was organized in programs Microsoft Office 2007 and Excel. It was transferred to Spss 18.0 packet program and tested. The mean level was accepted as p< ,005. In order to examine the average, standard deviation and percentage rate of experiment group, definitive statistical techniques were used. So as to compare the former and the latter tests of groups, Wilcoxon test, from Non-Parametric Statistical Tests was used. Looking through the data acquired from the research group, significant differences in the level of p< ,005 between the former and latter tests of general, personal and social conformity, permanent anxiety, assertiveness, environmental, psychological and general quality of life situations were found out. Neurotic tendencies, which is one of the sub dimensions of personal conformity situations of participants consisting the research group, and significant differences in the level of p< ,005 between the former and latter tests of occasional anxiety and physical quality of life situations could not be found. In conclusion, it has been deduced that the applied recreation program affected the anxiety, conformity, assertiveness and qualities of life of participants in positive way. Key Words: Recreation, Assertiveness, Anxiety
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Yaşam Kalitesi