Finansal teknolojilerin islami finans ürünlerinin gelişimindeki rolü - Çelebi, Yasemin (My University, 2024)
Küresel finans sektörü son on yıldır ciddi bir dönüşüm geçirmektedir. Hızla gelişen günümüz dünyasında, finans ve teknolojinin bir araya gelmesinden oluşan fintek, finans sektörü için yenilikçi bir alan doğurmuştur. Ancak bankaların baskın yapısı, müşteri verilerinin bankaların elinde olması ve fintek sektörünün yeni gelişmesi gibi sebepler finteklerin göz ardı edilmesine sebep olmuş ve İslami Fintek sektörünün gelişim hızını yavaşlatmıştır. Teknolojideki hızlı gelişmeler, İslami fintek sektörünün İslami finans ürünlerine yönelik tutumun ele alınış biçimini de sürekli olarak yeniden değerlendirilmesini gerektirmiştir. Fintekler hız kazanmaya devam ettikçe İslami finans sektörü bu gelişimi benimsemeye başlamış ve İslami fintek olarak bilinen yeni bir olgunun ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu tez finansal teknolojilerin İslami finans ürünlerinin gelişimindeki önemini değerlendirmek amacıyla yazılmıştır. Ayrıca çalışma, geleneksel katılım bankalarının katılım esaslı ödeme kuruluşu kurması açısından SWOT analizi ve A’WOT yöntemi ile analiz eden ilk çalışma özelliğine sahiptir. Geleneksel katılım bankasının katılım esaslı bir ödeme sistemini kullandığında ortaya çıkacak güçlü ve zayıf yönleri tespit edilmiş, oluşan tehditler ve fırsatlar ortaya konulmuştur. Bulgular sonucunda paydaşlara stratejik önerilerde bulunulmuştur.

The global financial sector has been undergoing a serious transformation over the past decade. In today's rapidly developing world, fintech, which consists of decoupling of finance and technology, has created an innovative field for the finance sector. However, the dominant structure of banks, the fact that customer data is in the hands of banks and the new development of the fintech sector have caused the disregard of fintech and decelerated the development speed of the Islamic Fintech sector. Rapid developments in technology have also necessitated a continuous re-evaluation of the way the Islamic fintech sector treats the attitude towards Islamic financial products. As fintech continues to gain momentum, the Islamic finance sector has started to adopt this development and has led to the emergence of a new phenomenon known as Islamic fintech. This thesis was written in order to evaluate the importance of financial technologies in the development of Islamic financial products. In addition, the study has the feature of the first study to analyze by SWOT analysis and A'WOT method in terms of establishing participation-based pay institutions of traditional participation banks. The strengths and weaknesses of the traditional participation bank that will emerge when it uses a participation-based pay system have been identified, the threats and opportunities that arise have been identified. As a result of the findings, strategic recommendations were made to the stakeholders.
The role of financial technologies in the development of Islamic financial products
Keywords: Dini yönleri; Economics; Ekonomi; Finance; Finans; Fintek; Islam; Islamic Finance Products; İslam; İslami Finans Ürünleri; Katılım Finans Esaslı Ödeme Kuruluşu Fintech; Participation Finance-Based Pay Corporation; Religious aspects