The emergence of Cyprus problem 1945-1954 - Görgüç, Barış (My University, 2006)
Bu tez Kıbrıs Sorunu’nun uluslararası bir mesele olarak ortaya çıkışına odaklanarak bu alandaki küçük bir boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Genelde kıbrıs Sorunu hakkında bir şeyler söylemeye adanmış eserlerin hemen tümü bizim incelediğimiz 1945–1954 sürecine yeterli ilgiyi göstermemişlerdir. Bu sürecin önemi Türkiye’nin akademik ve diplomatik çevrelerince yeterince anlaşılamamıştır. Şaşırtıcıdır ki İngilizcede bizimde geniş bir şekilde faydalandığımız pek çok yaralı kaynak mevcuttur. Birbirini takip eden dış işleri bakanları CHP’den Necmettin Sadak ve DP’den Fuat Köprülü Kıbrıs hakkında benzer şeyleri (“Türkiye için Kıbrıs diye bir mesele yoktur”) söylemişlerdir. Biz onların bu sözlerinde samimi mi yoksa konu hakkında başka fikirlere mi sahip olduklarını bulmaya çalıştık. Kıbrıs’ın kaderi ile farklı nedenlerle ilgili tarafların duruşları verilerek uluslararası bir bakış açısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunlar Britanya, ABD, Yunanistan ve doğal olarak Türkiye’dir. Adadaki Türk ve Rum toplumlarının duruşları anavatan kabul ettikleri ülkelerin bölümlerinde incelenmiştir.

This thesis is aimed to fulfil a small gap for the history of the Cyprus Question by concentrating on the very emergence of it as an international issue. Generally almost all the works dedicated to say something about the Cyprus Question are failed to put enough emphasis on the term we focused i.e. 1945-1954. The importance of the period could not adequately understand by the academic and diplomatic circles of Turkey. Surprisingly there were so many fruitful sources in the English language which we widely benefited. As the succeeding foreign ministers of Turkey Necmettin Sadak from Cumhuriyet Halk Partisi (CHP/ Republican People’s Party) and Fuat Köprülü from Demokrat Parti (DP/ Democrat Party) used the identical words about Cyprus as “there is no Cyprus Question for Turkey”. We tried to find out whether they were sincere in their words or had other views about the issue. An international spectrum was tried to be given by the positions of interested parties on the fate of Cyprus with different reasons. Those were Britain; the USA, Greece and naturally Turkey. The positions of the Turkish and Greek societies on the island, dealt within their mother countries’ chapters.
Keywords: Kıbrıs Sorunu; Uluslararası İlişlkiler_KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)