Bankalarda üstlenilen riskler ve Türk Bankacılık sisteminin Basel kriterlerine uyumu - Ateş, Alişan (My University, 2003)
Türkiye ve Dünyada yaşanan banka iflaslarına, bankacılık krizlerine baktığımızda yalnış üstlenilen, yalnış yönetilen banka risklerinin birinci sebep olduğu görülmektedir. Finans ve bankacılık piyasalarındaki gelişmeler, yeni bankacılık risklerini doğurmuş ve bu riskleri daha kompleks hale getirmiştir. Günümüzde artık bankacılık riskleri, bankalar için yaşamsal sorun haline gelmiştir. Yaşanan banka iflasları, bankacılık krizleri, ulusal ekonomileri krize sürklemiş uluslararası alanda da diğer bankacılık sistemlerini olumsuz yönde etkilemiştir. Bu çerçevede bankacılık krizlerini önlemek, ulusal ve uluslararası bankacılık sistemlerine istikrar ve rekabet eşitliği sağlamak amacıyla İsviçre'nin Basel şehrinde bir komite kurulmuştur. Basel Komitesi olarak adlandırılan bu komite, ülkelerin bankacılık otoritelerinin gözetim ve denetimine ilişkin ilkelerinden, bankaların faiz, kredi, operasyon vb. risklerinin yönetimine, bankaların asgari sermaye yeterliliğine kadar bir çok alanda önemli ilkeler, standartlar getirmiştir. Basel Komitesi'nin yeni sermaye yeterliliği ile ilgili prensipleri tartışılmakta ve eleştirilmekle birlikte, uygulanacağına kesin gözü ile bakılmaktadır. Türkiyede son yıllarda, banka iflasları ile bankacılık krizlerinin yaşanması, bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması ve denetim ve gözetim otoritesi olan BDDK'nın kurulması ile sonuçlanmıştır. Türk Bankacılık sisteminin Basel Prensipleri'ne uymasında BDDK'ya önemli görevler düşmektedir. When analysing the banking bankruptcies emerging in the World and Turkey, it is realised that the risks which are incorrectly directed and undertaken are principal reason for these crises. The advancements in financial markets result in new banking risks and make more complex the existing banking risks. The banking risks became so important for banks to survive. Banking bankruptcies and crises in banking sector lead national economies to financial crises and effect negatively international banking systems. In this context, A committee has been established in Basel, Switzerland, to prevent banking crises, to stabilize and make competitive national and international banking systems. The committee called Basel Committee has set up a variety of principals and standards such as the principals of supervising and auditing of banking authorities of the countries, managing the interest, credit, operation etc. risks of the banks, to determine minimum capital sufficiency for the banks. Although the principals of capital sufficiency of the Basel Committee are debated and criticized, it is highly possible that they will be introduced. Recently emerging banking bankruptcies and banking crises in Turkey resulted in establishment of BRSA (Banking Regulation and Supervision Agency) which is the authority of auditing, regulating and reconstructing of banking system. BRSA will be play main role to adopt Turkish Banking System to the Basel Criteria.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Risk Yönetimi