İnternet gazeteciliğinin geleneksel medya yapısı üzerine etkileri - Gürkan, Pınar Seden (My University, 2002)
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte iletişim kurmada kullanılan nesneler de değişime uğramış ve kitle iletişim araçlarının en eskilerinden biri olan basın da teknolojinin değişimine ayak uydurmuştur. Radyo ve televizyonun ardından bilgisayarların basın sektöründe kullanılmaya başlamasıyla yazılı basın değişmeye başlamış, 1990'lı yılların başından itibaren günlük hayatımızın içine giren İnternet sayesinde gazetecilerin hammaddeye, çeşitli ve zengin haber kaynaklarına ulaşma imkanları artmıştır. İnternet, gazetecilerin bilgiye ulaşmasını, bilgiyi haber merkezine çabuklukla ulaştırmasını sağlarken; giderek kendisi basının biricik öznesi durumuna gelmiş ve bu gelişmeleri müteakiben İnterrnet gazeteciliği hayatımızın önemli bir parçası olmuştur. İnternet gazeteciliği, günümüzde en popüler haber alma ve haber iletme öğesi durumundadır. İnternet gazeteciliğinin geleneksel gazetecilikten farklı yanları insanların ilgini çekmiş ve basın sektörü içerisinde İnternet gazeteciliği yapmak yükselen değer haline gelmiştir. İnternet'in geniş halk kitlerinin hizmetine sunulmasıyla birlikte İnternet özgürlüğü ve İnternet kuralları kavramları ortaya çıkmıştır. Bu kavramların hayatımıza girmesiyle yeni bir hukuk alanı doğmuş ve Basın Kanunu hükümlerinin İnternet'e uygulanıp uygulanamayacağı tartışılmaya başlanmıştır. Bilgi çağında günlük gazetelerin ve İnternet gazetelerinin rolü, günlük hayatımız içinde hızla gelişmekte, İnternet aracılığıyla medyanın şekli değişmekte, yeni teknolojiler her medyanın kullanımını yeni bir biçime kavuşturmaktadır. Bu anlamda, gelecekteki medyaların gerçekten yeni olup olamayacağının cevabının aranması gerekmektedir. Bilişim teknolojisindeki ses tanıma teknolojileri ve elektronik gazete gibi gelişmeler basında çok fazla yankı bulmakta ve gündemi işgal etmektedir. Tüm bu teknik gelişmeler, geleneksel gazeteciliğin geleceğinin nasıl olacağı sorusunu akla getirmektedir. Bu konuda çok çeşitli yorumlar yapılmasına karşın, yaygın kanı şudur: Önümüzdeki 50 yıllık dönem içerisinde yazılı basın varlığını koruyacak ancak kendini günün şartlarına uydurarak biçim değiştirecektir.
Keywords: Gazetecilik; Medya