Ebul-Kerem el-Mübarek b. Fahir'in Nahvül-Urfi'l-Mevsüm bi-Kanuni'z-Zarf adlı eseri (edisyon kritik) - Yörükoğlu, Hasan (My University, 2020)
Bu çalışmada; kaynaklarda kendisinden övgüyle bahsedilen ama ne yazık ki eserlerinden sadece bir tanesi günümüze ulaşmış olan büyük dil âlimi Ebu’l-Keremi’l-Mubârek b. Fâhir b. Muhammed b. Yâkûb el-Bağdâdî’nin Nahvu’l-‘Urfi’l-Mevsûmbi-Kânûni’z-Zarf adlı tahkikli eserinin incelenmesi hedeflenmektedir. Ebu’l-Kerem`il-Mubârek, Abbasiler döneminde Bağdat’ta doğmuş ve yaşamış, birçok alanda uzmanlaşmış olmakla beraber özellikle nahiv alanındaki uzmanlığıyla ön plana çıkmaktadır. Muhtasar nahiv kitabı türünde yazılmış olan Nahvu’l-‘Urfi’l-Mevsûm bi-Kânûni’z-Zarf belli bir tasnife tabii tutulmadan birbirinden farklı konu başlıklarını içerecek şekilde kaleme alınmıştır. Yapmış olduğumuz bu çalışma iki ana kısımdan oluşmaktadır. Altı alt başlığa ayrılan birinci kısımda araştırmada takip edilen yöntem, müellifin hayatı, ilmi şahsiyeti, eserleri ve bunlara ilaveten incelenen eser hakkında birtakım malumat yer almaktadır. Üç alt başlıktan oluşan ikinci kısım; incelediğimiz nüshanın özellikleri, tahkikli metin ve hatimeden oluşmaktadır. Ebu’l-Keremi’l-Mubârek, ‘Urfi’l-Mevsûm bi-Kanûni’z-Zarf, Nahiv, İ‘râb.

In this study; it is aimed to examine the investigative work of the great language scholar Abu al-Karam al-Mubārak b. Fāhir b. Muhammad b. Yāqūb al-Baghdādī, who is mentioned in the sources with praise but unfortunately only one of his work survived until now, in the name of Nahev al-Ûrfi al-Mavsūm bi-Qānūn az-Zarf. Abu al-Karam al-Mubārak was born and lived in Baghdad during the Abbasid period, even though he was specialized in many areas, he stood out especially with his expertise in the field of nahev. Nahev al-Ûrf al-Mavsūm bi-Qānūn az-Zarf, which has a style of concise nahev book, was written in a way that included different subject titles without being subjected to a certain classification.This study we have made, consists of two main chapters. The first chapter, which is divided into six subtitles, includes the method that is followed in the research, the life of the author, his scientific personality, his works, and some information about the work that we have examined. The second chapter which is divided into three subtitles, consists of the features of the examined copy, the verified text and the conclusion. Abu al-Karam al-Mubārak, Nahev al-Ûrfi al-Mavsūm bi-Qānūn az-Zarf, nahw, êrāb.
Keywords: Arabic language; Arap dili; EBUL-KEREM EL-MÜBAREK b. FAHİR'İN ''NAHVÜL-URFİ'L-MEVSÜM Bİ-KANUNİ'Z-ZARF'' ADLI ESERİ (EDİSYON-KRİTİK). THE WORK OF EBUL-KEREM EL-MÜBAREK b. FAHİR: NAHULİ'L URFİ'L MEVSÜM Bİ-KANÜNİ'Z-ZARF (EDİTION CRITIE); Islam; İslam