Anayasal iktisat: hedef ve araç tutarlılığı - Yenigün, Ethem (My University, 2007)
Bu araştırmanın konusu Anayasal iktisattır. Devletin ekonomik hayattan çekilmesi ve olabildiğince “minimalleşmesi”, özel sektörün ekonomik hayatın tek aktörü olmasının gerekliliğinin savunulduğu bu teori son yıllarda ülkemizde de tartışılmaya başlanmıştır. Bu tartışmalarda temel olarak iki taraf bulunmaktadır. Bunlardan birisi teorinin tartışılmayacak kadar doğru olduğunu savunurken, diğeri de tartışılmayacak kadar yanlış olduğunu dile getirmektedir. Oysa bir teorinin doğru veya yanlış olduğu, ancak, söz konusu teorinin bilimsel bir tartışma ortamından geçmesiyle iddia edilebilir. Bunun için, bu teorinin bilimsel bir yöntemle değerlendirilmeye çalışılması ilk amacımızdır. Tezimizde, anayasal iktisat teorisinin ne olduğu, temel varsayımları açısından açıklanacaktır. Sonraki bölümlerde ise, bu teorinin hedefleri ile kullandığı araçların tutarlılığı değerlendirilecektir. Kendini liberal ekonomi geleneği içinde tanımlayan bu teori, son olarak liberal ekonomik gelenek ile temel varsayımları ve hedefleri açısından karşılaştırılacaktır.

The topic of this research is constitutional economics. In recent years, with the gradual withdrawal of the state from economic life and the minimalization of its influence, the necessity of having the private sector as the sole agent in economic life has begun to be discussed in our country. Basically, there are two sides in this discussion, one which proposes that the theory is indisputably right, and the other, which states that the theory is inarguably wrong. However, for a theory to be considered right or wrong, it must pass through a scientific discussion forum. Toward this aim, our first goal is to attempt to evaluate this theory through a scientific method. In this thesis, the theory of constitutional economics will be explained, along with its basic assumptions. Then, in the following sections, the goals of this theory and the consistency of the tools which it uses will be evaluated. Finally, this theory, which is defined within the tradition of liberal economics, will be compared with the tradition of liberal economics from the perspective of its core assumptions and goals.
Keywords: Ekonomi; Maliye