Uluslararası pazarlara giriş yöntemlerinin analizi ve bir model önerisi - Erenler, Serkan (My University, 2001)
Bir işletmenin belirli bir ürün/ hedef ülke pazarı için gerçekleştirdiği giriş yöntemi seçimi, çoğunlukla birbiri ile çakışan pek çok faktörün bir arada değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu güçlerin çeşitliliği, etkilerinin ölçülmesinin zorluğu, ve geleceğe ait bir planlama döneminde bu güçlerin alacağı yönlerin tahmin edilmesine duyulan ihtiyaç bir arada düşünüldüğünde, alternatif giriş yöntemleri arasında gerçekleşen çeşitli değişimler ile birlikte, giriş yöntemi kararı karmaşık bir süreç haline gelmektedir. Bu çalışmada amaçlanan, doğru giriş yönteminin seçilmesine ilişkin karar verme sürecinde gerçekleştirilen araştırma faaliyetini sistematik bir çatı altında toplamaktır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için uygun giriş yönteminin belirlenmesinde, tüm giriş yöntemleri, yabancı ülke/ pazar ve işletme kaynak/ katılım oranları temel alınarak incelenmiştir. Ardından, aşağıda belirtilen iki kriter kullanılarak bir giriş yöntemi seçimi karar kriteri oluşturulmuştur: a) işletmenin stratejik yaklaşımı b) karşılaştırmalı kar getirisi analizi. Çalışmanın son bölümünde, tüm bu teorik hususlardan yararlanılarak, en uygun giriş yönteminin belirlenmesine yönelik öneriler sunan bir model oluşturulmuştur.

A company's choice of its entry mode for a given product/ target country is the net result of several, often conflicting, forces. The variety of forces, difficulties in measuring their strength, and the need to anticipate their direction over a future planning period combine to make the entry mode decision a complex process with numerous trade-offs among alternative entry modes. The objective of this paper is to create a systematic framework for investigating the right entry mode decision. To do so, first, all entry modes are reviewed for feasibility with respect to the foreign country/ market and with respect to the company's resources and commitment. And then, an entry mode decision criteria is prepared by using; a) strategic posture of the company b) a comparative profit contribution analysis. In the last section of this paper, all these theoretical issues are used to create a model which demonstrates a systematic pattern of choosing the most appropriate mode of entry.
Keywords: Genel yönetim; Pazar araştırması ve analizi; Pazarlama yönetimi; Uluslararası Işletmecilik; Uluslararası Pazarlama