İstanbul'da paketsiz satılan evcil kuş yemlerinin besin içeriklerinin, mikrobiyolojik kontaminasyonun ve aflatoksin varlığının analizi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmada İstanbul'da satılan paketsiz evcil kuş yemlerinin besleyici yeterliliği, mikrobiyolojik kalitesi ve aflatoksin içeriğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul'un farklı bölgelerinden toplam 102 adet paketsiz yem örneği (35 kanarya, 37 muhabbet kuşu, 30 papağan) toplanmıştır. Tohum karışımlarından oluşan tüm örneklerin besin madde içeriği, mikrobiyolojik kalitesi ve aflatoksin içeriği analiz edilmiştir. Bulgular: Muhabbet kuşu yemlerinin ham protein (HP), ham yağ (HY) ve metabolize olabilir enerji (ME) içeriği ihtiyacı karşı- layabilecek düzeydedir. Ancak kanarya ve papağan yem örneklerinin HP, HY ve ME düzeyinin ihtiyaçtan daha yüksek düzeydedir. Kanarya ve muhabbet kuşu yemlerinin yaklaşık %40'ında (sırasıyla 3.19 ± 0.16 ve 3.25 ± 0.11 log cfu/g) , papağan yemlerinin ise tamamında (3.43±0.58 log cfu/g) koliform bakteri izole edilmiştir. Yem örneklerinin tamamında 3-5.5 log cfu/g oranında küf tespit edilmiştir. Salmonella izole edilememiştir. Aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 hiçbir yem örneğinde bulunmamıştır. Öneri: Mikrobiyolojik sonuçlar evcil kuşlar üzerinde tehtid oluşturmazken, kanarya ve papağan yemlerinin dengesiz besin madde içeriğinin evcil kuşların sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu anlaşılmıştır.

Aim: In this study, it was aim to determine the nutritional efficiency, microbiological quality and aflatoxin contents of unpacked pet-bird feeds sold in Istanbul.Materials and Methods: A total of 102 unpacked feed samples sold for canary (n=35), budgerigar (n=37) and parrot (n=30) were collected from different districts in Istanbul. All the samples, consist of seed mixtures, were analysed regard to their nutritional content, microbiological quality and presence of aflatoxins. Results: Crude protein (CP), crude fat (CF) and metabolizable energy (ME) levels of the budgerigar feeds were met the nutritional requirements. However, nutritional contents (CP, CF, ME) of the canary and parrot feeds were higher than their requirements. In the microbiological analysis, Coliform group of bacteria were isolated from ~40% of budgerigar and canary feeds (3.19 ± 0.16 and 3.25 ± 0.11 log cfu/g, respectively), while isolated from all of the parrot feeds (100%; mean 3.43±0.58 log cfu/g). None of the 102 feeds were contaminated with Salmonella. Mould content of the feeds (100%) was ranging from 3 to 5.5 log cfu/g. Aflatoxin content (B1, B2, G1, G2) was not detected in feed samples.Conclusion: Regarding to the microbiological results of seed mixtures no threat is found for pet birds. However, it is assumed that nutritional imbalance formulation of canary and parrot feeds may affect adversely the pet birds’ health
Analysis of nutritional contents, microbiological contamination and presence of aflatoxins in unpacked feeds sold for pet-birds in Istanbul
Keywords: Biyoloji; Kuş Bilimi; Orman Mühendisliği