İlköğretim okullarında (6., 7. ve 8., sınıflarda) kolaj tekniğinin eğitime katkısı - Erdoğan, Ferah Nur (My University, 2007)
Tarih öncesinden bu yana sanatçı, ifade aracı olarak ilk önce çizimi kullanmış, daha sonra da renk ve malzemeye yönelmiştir. Bu yeni arayışlar Kübizm'de farklılık göstermiş, Picasso'nun ve diğer Kübist sanatçıların çalışmalarıyla sanat gelişmiştir. Picasso, yağlı boya çalışmalarının yanında çeşitli malzemeleri denemiştir. Bunlar gazete kağıtları, kum, çakıltaşı, kağıt, kumaş, muşamba, ip, vb. malzemelerdir. Bu malzemeleri kullanarak kolaj kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmadan etkilenen sanatçılar da kolaj yapmaya başlamıştır. Bu etkilerin sonucunda özgür bir anlatım dili meydana gelmiştir. İşte bu özgür anlatım biçimi, tezimin içeriğini oluşturmaktadır. Bu özgür anlatım Kübizm'le başlamış, Dadaizm, Sürrealizm ve Pop Art ile günümüze kadar ulaşmıştır. Dadaizm, Kübizm'den etkilenerek kolajı geliştirmiş ve kolajı, sanatı aşağılama ve geçmişi sorgulama biçimi olarak kullanmıştır. Asemblaj tekniği de bu sorgulamanın içinde bilinçsizce ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, İlköğretim II. Kademe (6., 7., 8.) sınıflarda resim eğitimine, kolaj tekniğinin, parçadan bütüne ulaşma yöntemiyle katkısını vurgulamak üzere hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Ayvalık Kıvanç Sarlıcalı İlköğretim Okulunun (6., 7., 8.) sınıflar öğrencileri A ve B şubesi olmak üzere toplam 120 öğrenciden oluşturulmuştur. Müfredat programındaki görsel sanatlar dersi kapsamında yer alan konular doğrultusunda kolaj tekniği ile çeşitli uygulamalar yaptırılmıştır.

Ever since the prehistoric ages, artists first used drawing, followed by color and equipment to define their thoughts by means of expression. Such new searches have displayed differences in Cubism. However they served to provide boosting means into arts by works done by Picasso and other Cubist artists. Picasso has been known to have employed various materials in his oil-paint works, like news print paper, sand, pebbles, paper, fabric, oilcloth, rope and so on. Collage works have been created through use of such material. Then, other artists too, who were effected by all this have begun collage works too, to result in a creation of a language for describing things in rather more free form and manner. Form involved in this free speech happens to make up the subject of my thesis. Free Speech has begun with Cubism and reached our day, having passed through Dadaism, Surrealism and Pop Art. Dada has managed to improve collage having effected by Cubism, coming up with assembly techniques. However collage has been used by Dadaism in some offensive form and manner questioning the past of Art. All this resulted in coming about with assembly technique, in rather unconscious means. Work herein has been made to emphasize how collage technique managed to boost skills in class of arts during the 2nd stage of elementary education (grades 6, 7 and 8). Working group of the search comprised more than 120 students in total, made up by students from Ayvalık Kıvanç Sarlıcalı Elementary School (grades 6, 7 and 8) groups A and B. various applications have been made in regard of collage technique in concern with visual arts included within curriculum program. ZETiv SUMMARYv İÇİNDEKİLERvi RESİM LİSTESİviii 1. BÖLÜM GİRİŞ1 1.1. Problem1 1.2. Amaç2 1.3. Önem2 1.4. Sayıltılar3 1.5. Sınırlılıklar3 1.6. Veri Toplama Teknikleri3 1.7. Verilerin Çözümü ve Yorumlanması4 1.8. Araştırma Yöntemi4 2. BÖLÜM RESİM SANATINDA KOLAJ TEKNİĞİ5 2.1. Kolaj Nedir?5 2.2. Kolajın Resim Sanatındaki Tarihsel Gelişimi6 2.3. Kolajın Sanat Akımları Açısından İrdelenmesi16 2.3.1. Kübizmde Kolaj16 2.3.2. Dadaizm'de Kolaj24 2.3.3. Sürrealizm'de Kolaj35 2.3.4. Pop Art'da Kolaj41 2.3.5. Asamblaj ve Kolaj51 2.3.6. Enstalasyon56 2.3.7. Günümüzde Kolaj67 2.3.8. Post-modern Yaklaşımlar71 2.3.9. Türkiye'de Resim Sanatında Kübist Eğilimler78 3. BÖLÜM 3.1. İlköğretim II. Kademe (6-7-8 Sınıflar) Görsel Sanatlar Eğitiminde Parça Bütün İlişkisi86 3.2. Sanat Eğitiminde Kolaj91 4. BÖLÜM 4.1. Kolaj Tekniğinin Resim Eğitimindeki Yeri ve Önemi98 4.2. Kolaj Tekniğinin Özellikleri99 4.3. İlköğretim II. Kademe (6-7-8. Sınıflar) Kolaj Çalışmalarından Örnekler100 4.3.1. Afiş Çalışmaları: (11-13 yaş)101 4.3.2. Kesme Yapıştırma Tekniğiyle Yapılmış Çeşitli Çalışmalar102 4.3.3. Okullarda Uygulanan Kolaj Teknikleri ve Çalışmalarından Örnekler107 4.3.3.1. Yırtarak ve Keserek Yapıştırma107 4.3.3.2. Kağıt Mozaik109 4.3.3.3. Kumaş Aplike110 4.3.3.4. Kağıt Oyma ve Ekleme Tekniği111 4.3.3.5. Bükme ve Kesme Tekniği112 4.3.3.6. Doğal ve Yapay Malzemelerle Çalışmalar113 4.3.3.7. Tebrik Kartları113 4.3.3.8. Çeşitli Malzemelerle Biçimlendirme Çalışmaları114 4.3.3.9. Artık Malzemelerle Çalışmalar (Üç Boyutlu Kolaj)115 5. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER120 5.1. SONUÇ120 5.2. ÖNERİLER122 ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARI124 KAYNAKLAR152
Keywords: Kolaj; Kolaj_İlköğretim_öğrenim ve Öğretim; Resim; Resim_Öğrenim ve Öğretim