TIG kaynak yöntemiyle birleştirilen östenitik paslanmaz çeliklerin mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Kurt, Halil İbrahim (My University, 2006)
TIG KAYNAK YÖNTEMİYLE BİRLEŞTİRİLEN ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Günümüzde endüstrinin en önemli sorunlarından birisi, malzemelerin farklı ortamlarda korozyona uğramalarıdır. Demir esaslı malzemeler arasında paslanmaz çelikler son 25 yılda kullanımı hızla yaygınlaşan çok önemli bir malzeme gurubudur. Paslanmaz çeliklerin mükemmel korozyon dayanımları, düşük ve yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir olmaları kolay şekillendirilebilmeleri ve estetik görünümleri bu malzemeye geniş bir kullanım amacı açmaktadır. TIG Kaynak yöntemi ülkemizde giderek artan bir kullanım alanına sahiptir. Bu yöntemde erimeyen bir Tungsten elektrot ile iş parçası arasında ark oluşturulmakta ve ark bölgesi lüleden gönderilen asal gaz tarafından korunmaktadır. İlave metal ise aynen oksi gaz kaynağında olduğu gibi tel, kaynakçı tarafından kaynak bölgesine dışarıdan verilmektedir. Bu çalışmanın amacı, endüstride büyük bir öneme sahip paslanmaz çelik malzemelerin TIG kaynak yöntemiyle birleştirilerek, kaynak kabiliyetinin, mikroyapı ve mekanik özelliklerinin araştırılması ve incelenmesidir. Haziran, 2006 Halil İbrahim KURT

INVESTIGATION OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF AUSTENITIK STAINLESS STELLS COMBINED WITH METHOD OF WELDING TIG Today, coorosion is one of the big problem at industry. Stainless steels have got big importance at last twenty five years. Stainless steels have got excellent corrosion resistence, it can be formed easly, it can be used low and high tempareture, and it has good appearence. This properties increase using of steanless steels. TIG welding method, increase in our country day by day. In this method, arc occuers between insoluble a Tungsten electrot and main material. Welding area procetets by gas which is sending inside roll. In TIG method, additional wire gives by welder like in oksi gas welding. We aim in this work, stainless steels which have big importance in this industry welded by TIG welding method, is going to invastigate microstructure properties and mechanical. June, 2006 Halil İbrahim KURT
Keywords: Kaynak; Paslanmaz Çelik; TIG (Gazaltı Tungsten Ark) Kaynağı