Rauf Yekta Bey’in İkdam Gazetesi’nde türk musikisi konulu makaleleri - Çergel, Muhammet Ali (My University, 2007)
RAÛF YEKTÂ BEY’İN İKDÂM GAZETESİ’NDE NEŞREDİLEN TÜRK MÛSİKÎSİ KONULU MAKÂLELERİ Raûf Yektâ Bey hayatı boyunca Türk mûsikîsinin hemen hemen her alanında inceleme ve araştırma yapmış ve bunları yazıya geçirmiştir. Özellikle nazariyat konusundaki çalışmaların yetersiz olduğu bir dönemde eser veren Raûf Yektâ Bey’in yaşadığı dönemde büyük bir boşluğu doldurduğu söylenebilir. Raûf Yektâ Bey’in Türk musikisi tarihi, nazariyatı, muskişinasları ve enstrümanlarıyla ilgili titiz ve çok yönlü araştırmaları ne yazık ki günümüzde pek fazla bilinmemektedir. Eserlerin Arap harfli olmaları sebebiyle araştırmacıların ilgisi dışında kaldığı söylenebilir. Bu sebeple çalışmamızda Rauf Yektâ Bey’in yazmış olduğu bu yazılarında ortaya koyduğu fikirlerini birinci kaynaktan okuyucuya ulaştırmayı hedefledik. Eserlerinin tamamını incelemek uzun yıllar alacağından biz şimdilik İkdâm gazetesinde neşretmiş olduğu Türk mûsikîsiyle ilgili makâlelerini konu edindik. Bu çalışmada öncelikle Raûf Yektâ Bey’in yaşadığı dönemin siyâsî, sosyal ve kültürel hayatı kısaca sunulmuştur. Hayatı, mûsikîşinaslığı, kütüphanesi, telifleri ve besteleri hakkında bilgi verildikten sonra tezimizin asıl konusunu teşkil eden İkdâm’daki makâleleri konularına göre sınıflandırılarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Raûf Yektâ Bey’in Türk mûsikisi nazariyatı hakkındaki görüşleri ortaya konulmuştur.

RAÛF YEKTÂ BEY’S ARTICLES ON TURKISH MUSIC THAT WERE PUBLISHED IN NEWSPAPER- İKDÂM Raûf Yektâ Bey researched and studied on almost every field of Turkish music during his lifetime and published his works. It is possible to say that Raûf Yektâ Bey who has written articles at the period when particularly theoretical studies were insufficient, filled a big gap. That situation shows how important his studies are. Today, unfortunately, Raûf Yektâ Bey’s carefully and comprehensive studies about history, theory, musicians and instruments of Turkish music are not known completely. We can say that, because of his books were written on Arabic letters (on the Ottoman Turkish language), researchers have ignored them. This study aims to eliminate this obstacle between Raûf Yektâ Bey and researchers. Because of the studies on his all articles will take a long time, we studied only his articles about Turkish music published in newspaper-İkdâm. In this thesis, firstly, the political, social and cultural environment that Mr. Rauf Yekta lived is briefly explained. Then, the information about his life, musical career, library, works and compositions is given. And then, his articles in İkdam which are basic subject in our thesis are classified and analyzed. In the conclusion, Mr. Rauf Yekta’s opinions about the theory of Turkish music are represented.
Keywords: İslam Dini; İslam Tarihi