Akıllı bina sistemlerinin optimum çalıştırılarak enerji tasarrufu elde edilmesi - Kurt, Ayça (My University, 2005)
AKILLI BİNA SİSTEMLERİNİN OPTİMUM ÇALIŞTIRILARAK ENERJİ TASARRUFU ELDE EDİLMESİ Kullanım amacı doğrultusunda en verimli çalışma ortamının sağlandığı, işletme masraflarının en aza indirildiği, işletmede en ileri teknolojilerin kullanıldığı, problemsiz binalar akıllı bina olarak nitelendirilmektedir. Çağdaş yapım teknikleriyle meydana getirilen akıllı binaların tasarımı son derece titiz bir çalışmayı gerektirmektedir. Bir çok alt sistemin birarada ve uyum içinde çalışması sağlandığında akıllı binalar, içinde yaşayanların konforunu artıran, güvenliğini sağlayan ve enerji maliyetlerini önemli ölçüde düşüren binalardır. Gelişen teknoloji ile birlikte bireylerin konfor ihtiyacı ve bu yöndeki talepleri de hızla artmaktadır. Bu nedenle akıllı bina sistemleri sürekli yenilenmekte, geliştirilmekte, alt sistemler daha uyumlu çalışır hale getirilmekte, zamandan ve enerjiden tasarruf olanakları sürekli geliştirilmektedir. Burada, kullanımda olan bazı bina otomasyon sistemleri incelenecektir. Bir bina otomasyon sistemini oluşturan tüm alt sistemler tek tek ele alınarak optimum kullanımın nasıl sağlanacağı, hangi sistemde hangi yöntemlerle ne kadar enerji tasarrufu elde edileceği anlatılacaktır. Sistemler arasındaki uyum oranı yükseldikçe binadaki enerji tasarrufunun da aynı oranda yükseldiği belirlenmiştir. Binalarda elektronik sistem teknolojileri uygulanırken, yüzlerce farklı uygulamanın birbirileri ile entegrasyonun sağlanması; hem tüm uygulamaların tek bir merkezden kontrolünü olanaklı hale getirmekte, hem de aynı kablolama-kontrol sistemi üzerinde çalışıldığından uygulama maliyetini de düşürmektedir. Bina otomasyon sistemlerinin gerek tasarımı gerekse de işletmesinde mühendislik açısından yürütülmesi gereken çalışmaların önemi çok büyüktür. İyi ve güvenli sistem yatırımı, asgari personel kullanımı, en uygun miktarda enerji kullanımı, en az miktarda periyodik bakım gereksinimi, diğer yönetim sistemleriyle uyumlu çalışma, uzun dönemde yedek parça garantisi ve profesyonel satış sonrası servis olanağının temini sağlanmalıdır. Bina yönetim sistemlerinin tasarımında, tüm tasarımı tek bir birim olarak görmek önemlidir. Fakat öncelikle yapılması gereken, tüm projenin analizinin çok iyi yapılması, ikincil olarak detaylı bir sistem tasarımı, son olarak da tasarımın uygulanması, tesis alt yapısının kullanımını garanti ederek randımanı yükseltecektir. Akıllı, Otomasyon, Teknoloji, Enerji, Bina Haziran, 2005Ayça KURT

ENERGY SAVING BY THE OPTIMUM UTILIZATION OF INTELLIGENT BUILDING SYSTEMS Buildings without problems which the most effective working ambiance is being supplied for their using aims, performance costs are being decreased to minimum, and the best technologies are being used to operate, are called as intelligent building. For the design of intelligent buildings which are built by using modern building methods, is necessary the working particularly. When the lot of sub-systems are operated harmonious together, the intelligent buildins are the buildings which increases the comforts and makes safety for the people who lives in and decreases energy costs particularly. People's comfort needs and the requests for it, are being increased rapidly together with the developing technology. As a result, intelligent building systems are renovated continuosly, are developed, sub-systems are done operating more harmoniously, the saving possibilities of time and energy are developed continiously. In this study, some building automation systems which are being used today, will be investigated. It will be explained how optimal usage can be by investigating the whole sub-systems included in a building automation system, and how much energy saving can be by using certain systems and methods. It's determined that while harmony ratio between systems increases, energy saving of building increases simultaneously. While electronical system technologies are being operated in buildings, the supplying hundreds of various operations integrated to each other is being done possible both to check all the applications easily at one control point, and to decrease application costs since the operation is on the same wiring-control system. For both the design and the operation of building automation systems, the engineering studies are very important. It's supplied to be good and safe system investment, to use minimum staff, to use energy optimal, to need minimum periodical maintenance, to operate harmoniously together with the other management systems, the warranty for spare parts for a long period and professional service after sales. For the design of building management systems, it's important to see the whole design as one unit. But however, at first step it's necessary to analyze whole project carefully, and at the second step system design has to be detailed, and finally, when the design will be applied the effectiveness will increase guaranteeing to use sub-systems of estabilishment. Intelligent, Automation, Technology, Energy, Building Haziran, 2005Ayça KURT
Keywords: Akıllı Bina Sistemleri; Bina Otomasyon Sistemleri