Proje bazlı örgütlerde insan kaynakları yönetimi - Başaran, Altan (My University, 2021)
Bu çalışmada Dördüncü Sanayi Devrimiyle birlikte ortaya çıkan yeni koşullar çerçevesinde proje bazlı örgütlerde insan kaynakları yönetimi ele alınmaktadır. Proje bazlı örgütlerde projelerin doğası gereği var olan geçicilik ve belirsizliğin insan kaynakları süreçlerini etkilemektedir. Bu etkinin Dördüncü Sanayi Devriminin çizmekte olduğu sınırlar içinde keşfedilmesi ve geleceğe ilişkin öngörü oluşturulması amaçlanmaktadır.Bu amaç doğrultusunda henüz başında olduğumuz Dördüncü Sanayi Devrimine hızla uyum sağlayabilmek ve değişim takipçisi olmak yerine öncü bir rol üstlenerek geleceğe ilişkin bir yol haritası oluşturabilmek hedeflenmektedir. Bu noktada, Dördüncü Sanayi Devrimi sürecinde proje bazlı örgütlerde insan kaynakları yönetiminin, sürekli değişim, gelişim ve esneklik talepleriyle nasıl başa çıktıklarını, bu değişim sürecinde nasıl bir rol üstlendiklerini ve çalışma ilişkilerini nasıl yönettiklerini anlamak, geleceğe yön vermek açısından kritik bir öneme sahip olmaktadır. Bu kapsam İstanbul’da yer alan start-up düzeyinde yer alan proje bazlı örgütlerde gerçekleştirilen araştırmada Dördüncü Sanayi Devriminin insan kaynakları yönetimine ilişkin yansıması değerlendirilmektedir. Bu çerçevede proje bazlı örgütlerde yöneticiler, proje bazlı çalışanlar ve insan kaynakları uzmanları ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda insan kaynakları yönetiminin yapısal bir değişim sürecinde olduğu, günümüzde değeri azalan görevler yerine geleceğin ekosistemine uygun yeni işlevler geliştirmekte olduğu görülmektedir

The aim of this study is to review, human resources management in project-based organizations explores the new conditions that emerged with the Fourth Industrial Revolution. Due to the nature of the projects, human resources management in project-based organizations faces difficulties and is affected. It aims to discover this effect and foresee the future within the boundaries drawn by the Fourth Industrial Revolution.For this purpose, in order to quickly adapt to the Fourth Industrial Revolution and the beginning of a path for the future by taking a leading role instead of being a follower exchange aims to create a road map. At this point, in the process of the Fourth Industrial Revolution, it is critical to understand how human resources management in project-based organizations cope with the demands of continuous change, development, and flexibility, what role they play in this change process, and how they manage their work relations, to shape the future. Within this scope, the reflection of the Fourth Industrial Revolution on human resources management is examined in the research carried out in project-based organizations at the start-up level in Istanbul. In the field study, interviews made with managers in project-based organizations, project-based employees, and human resources experts. As a result of the research findings, it is seen that human resources management is in a process of structural change. It is understood that human resources management is developing new functions suitable for the ecosystem of the future instead of the tasks whose value is decreasing today
Keywords: Çalışma ekonomisi; Dördüncü Sanayi Devrimi; Fourth Industrial Revolution; Human Resource Management; İnsan Kaynakları Yönetimi Project-Based Organizations; Labor economics; Personel yönetimi; Personnel management; Proje Bazlı Örgüt