İletken elyaf takviyeli dokusuz (nonwoven) tekstil yüzeylerinin elektrik iletkenliği ve elektromanyetik kalkanlama özelliklerinin incelenmesi - Pars, Abdulkadir (My University, 2016)
İLETKEN ELYAF TAKVİYELİ DOKUSUZ (NONWOVEN) TEKSTİL YÜZEYLERİNİN ELEKTRİK İLETKENLİĞİ VE ELEKTROMANYETİK KALKANLAMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu tez çalışmasında, iletken özelliğe sahip dokusuz tekstil kumaşları üretmek için İletken lif olarak gümüş kaplı poliamid lifler kullanılmıştır. İletken lifler ile poliester (PES) ve melt poliester lifleri tarak makinesinde karşım yapılarak tülbentler üretilmiştir. Üretilen tülbentler iğneleme makinesinde iğnelenmek suretiyle dokusuz tekstil yüzeyler üretilmiştir. Sıcak pres makinesinde sıcaklık ve basınç altında melt poliester eritilmek suretiyle tabakalı kompozit yapıların üretimi yapılmıştır. Çalışmanın kapsamında; Elektromanyetik kalkanlama etkinliği üzerine, oluşturulan katmanlı yapıların etkisi incelenmiştir. Üretilen tabakalı kompozit yapıların fiziksel ve yapısal özellikleri analiz edilmiştir. Tabakalı kompozit yapıların Elektromagnetik Kalkanlama Etkinlikleri (EMKE) ölçümleri ASTM-D4935-10 standardına göre 15-3000 MHz frekans aralığında ölçülmüş ve değerlendirmesi yapılmıştır. Elektromagnetik kalkanlama mekanizmasını meydana getiren geri yansıma ve soğurma miktarları hesaplanarak değerlendirmesi yapılmıştır. Katmanlı kompozit yapıların mukavemet testi ASTM D5035-06 numaralı standartta belirtildiği gibi şerit yöntemine göre yapılmıştır. Aralık, 2016 Abdulkadir PARS

INVESTIGATION OF ELECTRICAL CONDUCTIVITY AND ELECTROMAGNETIC SHIELDING EFFECTIVENESS ON NONWOVEN TEXTILE SURFACES SUPPORTED CONDUCTIVE FIBERS Inthisstudy, toproducedthathave a conductivepropertynonwovenTextilefabricwereusedsilverplatedpolyamide fiber as a conductive fiber.Conductivefibers, polyester fibersandmelt polyester fiber weremixedtogetherto form webs. Byneedlingtowebs, Nonwoventextilesurfaceswereproducedwithwebs in theneedlingmachine. Laminatedcompositestructuresproductionpreparedbymelting polyester in hot pressmachineundertemperatureandpressure. Withinscope of work; Theeffect of layeredstructureson electromagneticshieldinghas beeninvestigated. Thephysicalandstructuralproperties of thelayeredcompositestructuresproducedwereanalyzed.Measurements of electromagneticshieldingactivitiesweremeasuredandevaluated in thefrequencyrangeof 15-3000 MHz accordingto ASTM-D4935-10 standart. Thereflectionandabsorptionwhichcausetheelectromagneticshieldingmechanismtooccurareevaluated. Thestrenghth test of thelayeredcompositestructureswascarriedout in accordancewithstripmethod as specified in ASTM D5035-06 standart.
Keywords: Tektil, Mühendislik