SSCB sonrası orta asya cumhuriyetleri'nde endüstriyel performans ve inovasyon politikaları - Çelik, Neslihan (İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2007)
Sovyetler Birliğinin dağılmasından itibaren, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri merkezi planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçiş süreci yaþamaktadırlar. Bu sürecin ilk evrelerinde sanayilerinde ciddi bir daralma yaşayan ekonomiler, ilerleyen yıllarda nisbi bir gelişme kaydetseler de, bu gelişme ile üretim ve ihracatlarının teknolojik yapısı değişmemiştir. Ancak bu ülkelerin son dönemlerde, endüstriyel rekabet gücü kazanma anlayışıyla bilim ve teknoloji kapasitesini geliştirmeye ve inovasyon politikaları oluşturmaya vurgu yapan bir eğilime girdikleri görülmektedir. Bununla birlikte, inovasyon faaliyetlerinin geliştirilmesi ve inovasyon sistemi oluşturma girişimlerine daha önce başlamış Kazakistan ve Özbekistan dahil olmak üzere, bölge ülkelerinin aldıkları yol sınırlıdır.
Keywords: orta asya türk cumhuriyetleri, endüstriel performans, inovasyon politikaları, inovasyon sistemi.