OECD ülkelerinde satınalma gücü paritesinin geçerliliğinin panel eşbütünleme yaklaşımı ile incelenmesi - Şak, Nazan (My University, 2006)
Reel döviz kurunun tanımlanmasında kullanılan satınalma gücü paritesinin geçerliliği, 1996:01-2006:04 periyotlarında OECD ülkeleri için araştırıldı. Bu amaçla, tezde Amerika Birleşik Devletleri(ABD) tüketici fiyat endeksi, OECD ülkelerinin tüketici fiyat endeksleri ve bir birim ABD dolarına karşı nominal döviz kurları kullanıldı. Satınalma gücü paritesinin geçerliliği, panel eşbütünleme yaklaşımı ile araştırıldı. Satınalma gücü paritesinin geçerliliği, panel eşbütünleme yaklaşımı ile araştırılmadan önce, serilerin durağanlığı panel birim kök testleriyle analiz edildi. Bu amaçla, Im, Pesaran ve Shin(1997) testi, Levin, Lin ve Chu(2001) testi ve Hadri(1999) testi kullanıldı. Panel eşbütünleme analizinde birinci mertebeden bütünlenen seriler kullanıldı. Seriler arasındaki uzun dönem ilişki, Pedroni(1995,1999) panel eşbütünleme yaklaşımı ile analiz edildi. Satınalma gücü paritesinin geçerliliğinin Pedroni(1995,1999) Panel Eşbütünleme Yaklaşımıyla desteklenmediği bulundu. Panel Eşbütünleme Yaklaşımıyla karşılaştırma yapmak için tezde, Engle Granger(1987) eşbütünleme yaklaşımı kullanıldı. Engle ve Granger(1987) yaklaşımı ile satın alma gücü paritesi yaklaşımının Türkiye’de desteklendiği bulundu. Türkiye için hata giderme modeli tahmin edildi. Hata giderme modeli tahmin edildikten sonra sapma miktarları bulundu. Türkiye için uzun dönem döviz kurundan sapmanın düzeltilme süresi, 12,3 dönem olarak belirlendi.

The validity of Purchasing Power Parity that use to define of the real exchange rate was searched for countries of OECD on the period 1996:01-2006:04. It was used USA Consumer Price Index, Nominal Exchange Rates and Consumer Prices Index of OECD countries in the thesis with this goal. The validity of Purchasing Power Parity was investigated with Panel Cointegration Approach. Before the validity of Purchasing Power Parity was investigated with Panel Cointegration Approach, Panel Unit Root Tests were used to analysis the stationary of panel series. Im, Pesaran and Shin(1997), Levin, Lin and Chu(2001) and Hadri(1999) tests were used for this goal. Series which are integrated of one, I(1) were used in Panel Cointegration. The long time relationship between series was searched with Pedroni(1995,1999) Panel Cointegration Approach. The validity of Purchasing Power Parity wasn’t found to support with Pedroni(1995,1999) Panel Cointegration Approach. Engle Granger(1987) Cointegration Analysis was used to compare with Panel Cointegration Approach. Purchasing Power Parity Theory was found to support for Turkey by Engle Granger(1987) Cointegration Approach. Error Correction Model was estimated for Turkey. Adjusment of misalignment in the long time exchange rate for Turkey was determined in 12,3 terms.
Keywords: Satın Alma; Uluslararası Ekonomik Bütünleşme