Sudomotor disfonksiyonu olan diyabetik hastalarda ayak bakım eğitimi etkinliğinin değerlendirilmesi - Sevinç, Emine (My University, 2015)
Araştırma, ayak nem ölçümüyle sudomotor disfonksiyonu belirlenen hastalara ayak bakım eğitimi verilerek, diyabetik ayak yarası oluşumunun önlenmesi ve ayak bakımı eğitiminin ayak sağlığı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla deney kontrol araştırması olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji polikliniğine başvuran, vaka seçim kriterlerine uyan 120 hasta oluşturdu. Örneklemi oluşturan hastalar 60’ar kişilik deney ve kontrol grubuna ayrıldı. Deney grubundaki hastalarla her kontrolde tek tek ve yüz yüze görüşülerek ayak bakım eğitimi verildi. Veri toplama aracı olarak; ayakta nem ölçümü için neuropad, hasta tanıtım formu, ayak değerlendirme formu ve diyabet yönetimine ilişkin

etkililik ölçeği, diyabetik hastalarda sağlık inanç modeli ölçeği, diyabet hastalarında ayak bakım alışkanlığı formu kullanıldı. Veriler SPSS kullanılarak analiz edildi. Deney grubu Öz-etkililik ve Sağlık İnanç Modeli ölçeği puan ortalamaları faktörü açısından araştırmanın başlangıcında ve sonundaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,01). Kontrol grubunda ise fark anlamsızdı (p>0,05). Ayak bakım alışkanlığı formuna göre deney grubu hastaların araştırmada zaman içerisinde olumlu alışkanlıklara verilen evet hayır yanıtları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,01). Kontrol grubunda ise fark anlamsızdı (p>0,05). Sonuç olarak; sudomotor disfonksiyonu olan diyabetik hastalarda ayak bakım eğitiminin ayak sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Anahtar Sözcükler: Diabetes Mellitus, sudomotor disfonksiyon, diyabetik ayak, hasta eğitimi, hasta. SUMMARY This research has been done as an experimental control research with the aim of preventing formation of diabetic foot injury and the evaluation of the effects of foot care training on foot health for the diabetic patients whom are considered as sudomotor dysfunction with the foot moisture measurement. The sample of this research consisted of 120 patients corresponding to the case selection criteria applied to Çanakkale 18 Mart Medical Faculty Hospital , Department of Endocrinology Clinic. The patients formed the sample were divided into 60 of experimental and control groups. The foot care training was given to the patients in experimental group individually and face to face in each control. Neuropad for foot moisture measurement, patient information form, foot evaluation form and self-efficacy scale for the management of diabetes, health belief model scale in diabetic patients, foot care habits form diabetes were used as a data collection. SPSS statistic program was used to analyse the data. At the beginning and at the end of the study the difference was statistically significant in terms of the factors of the mean scores of experimental group's self-efficacy and health belief model scale (p<0,01). The difference was not significant in the control group ( p>0,05). According to the foot care habit form, the differences between the answers given in time yes or no to the positive habits by experimental group patients was statistically significant (p<0,01). The difference was not significant in the control group (p>0,05). As a result sudomotor dysfunction of diabetic patients with foot care training was found to have a positive impact on foot health. Key Words:Diabetes Mellitus, Sudomotor Dysfunction, Diabetic Foot, Patient Education, Patient.
Keywords: Diyabet