Türkiye’de ulusal gazetelerin 5781 sayılı basın kanunu’na bakışı - Erimli, Buşra (My University, 2016)
TÜRKİYE’DE ULUSAL GAZETELERİN 5781 SAYILI BASIN KANUNU’NA BAKIŞI Bu çalışmada, Basın Kanunu ile ilgili haber ve köşe yazıları şekil ve içerik yönünden incelenerek, basının yeni Basın Kanunu’nu nasıl anlamlandırdığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında basın özgürlüğü ve basın hukuku tarihsel - kavramsal bir çerçevede ele alınarak, basın özgürlüğü ve basın hukuku ile ilgili hem uluslararası alanda hem de Türkiye’de yaşanan gelişmelere yer verilmiştir. İkinci bölümde, AB sürecinde basın özgürlüğü adına eski Basın Kanunu’nda yapılan değişiklikler ele alınıp, yeni Kanun ile ilgili çalışmalara değinildikten sonra, Kanun hazırlığı sürecinde basın ve basın dışındaki örgütler ve kuruluşların yeni Kanunla ilgili talep ve görüşlerinin neler olduğu araştırılmıştır. Kanun yasalaştıktan sonra Kanunun getirdiği değişiklikler ve Kanuna yöneltilen eleştiriler doğrultusunda talep ve görüşlerin değerlendirilip değerlendirilmediği ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde, ulusal gazetelerin haber ve köşe yazılarında Basın Kanunu’nu nasıl sunduğu incelenmiştir. Araştırmada örneklem olarak Hürriyet, Sabah, Zaman, Türkiye, Yeni Şafak, Milli Gazete, Yeniçağ, Cumhuriyet, Radikal ve Birgün gazetesi olmak üzere farklı toplumsal görüşlere hitap eden on ulusal gazete seçilmiştir. Basın Kanunu’nun 9 Haziran 2004 tarihinde Mecliste görüşülüp kabul edilmesi ve 26 Haziran 2004 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi nedeniyle on ulusal gazetenin Haziran ayı 2004 yılında yayınladıkları konuyla ilgili haber ve köşe yazıları arşiv taraması ile taranmıştır. Bu bölümde haber ve köşe yazılarının öncelikle metinsel incelemesi yapılarak, ulusal gazetelerin Kanuna yaklaşımı ele alınmıştır. Daha sonra ise gazetelerin habere verdiği değer araştırılmıştır.Son bölümde, bulgular değerlendirilerek, ulusal gazetelerin Basın Kanunu ile ilgili tutumları ve nedenleri üzerinde durulmuştur.

APPROACHES OF NATİONAL NEWSPAPERS İN TURKEY ON NEW MEDİA LAW NO. 5187 In this study, the news reports and articles about the Press Act were examined in terms of form and content to reveal how the press interprets the new Press Law in an effort. The first part of the study addresses the press freedom and the press law within a historical-theoretical framework and mentions the developments of press law both domestically and internationally. In the second part, changes made in the previous Press Act in the name of press freedom during the EU membership process are addressed and the demands and opinions of the press and non-press organizations and institutions from and on the new Act are investigated during the preparation of the Act after referring to the studies on the new Act. It is revealed if the demands and opinions are evaluated in accordance with the changes brought about by the Act and the criticism of the Act after having been put into effect. In the third part, how the Press Act was presented in the news reports and articles in national newspapers. The sample of the research is composed of ten national newspapers that address different social opinions: Hürriyet, Sabah, Zaman, Türkiye, Yeni Şafak, Milli Gazete, Yeniçağ, Cumhuriyet, Radikal and Birgün. Since the Press Act was negotiated and accepted by the Assembly on 9 June 2004 and put into effect on 26 June 2004, the news reports and articles published in those ten newspapers in June 2004 were reviewed with an archive review. In this part, the textual study of the news reports and the articles is performed, and the national newspapers' approach towards the Act is addressed. Next, the value attached to the news by the newspapers is investigated. In the last part, the findings are evaluated, and the attitudes of the newspapers towards the Press Act and the reasons are emphasized.
Keywords: Basın; Basın hukuku; Türkiye; Yasalar