İnfertil erkeklerde, sperm mitokondriyal dna mutasyonları ile sperm parametleri ve genetik test sonuçları ilişkisi - Javadova, Dilara (My University, 2008)
1. ÖZET Evli çiftlerin yaklask %15’inde infertilite sorunu görülmektedir. Bunlarn yaklask %50’sinde de erkek faktörü rol oynamaktadr. Erkek infertilitesinin nedenleri çok çesitlidir. Genetik faktörler, (kromozom bozuklukları, Y kromozom mikrodelesyonları), hormon ve/ veya reseptör kusurları, sperm hareket bozuklukları nedenler arasında sayılabilir. Sperm hareketliliginde, sperm mitokondrisi önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle mtDNA’da olusan genetik degisiklikler, normal fertilizasyonu etkilemektedir. Oksidatif fosforilasyon (OXPHOS) ile saglanan enerji, spermin hareket etmesini saglamaktadır. Mitokondrial DNA (mtDNA), OXPHOS enzimatik kompleksinin bazı alt ünitelerini kodlamaktadr. Özellikle yüksek enerji ihtiyac olan iskelet kas, böbrek, beyin, karaciger ve germinal hücrelerin baz hastalklarnda, mitokondrial veya nükleer DNA kodlarnda mutasyonlar saptanmstr. Saglıklı mitokondrilerin sperm için önemi ve mitokondrilerdeki kusurların erkek infertilitesindeki rolü gittikçe daha iyi anlasılmaktadır (40). Bu düsünceden yola çıkarak, çalısmamızda son zamanlarda erkek ksrlgna neden olan faktörler arasında sayılan mitokondrial DNA düzensizlikleri ile sperm parametreleri ve genetik test sonuçları arasındaki iliskinin aydnlatılması amaçlanmaktadır. Bu sekilde tüm genomik bulgular arasındaki iliski ve bunların fenotipik etkileri ile ilgili veriler elde edilecektir.. Çalısmamızda Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji poliklinigine ve Tüp Bebek Ünitesine, infertilite nedeniyle 2006- 2007 yılları arasında basvuran bireylerden, onayları alınarak örnekler toplanmıstır. Bu tez çalısması, tanımlayıcı kesitsel bir çalısmadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalına infertilite yakınmasıyla basvuran ailelerden androloji laboratuvarında yapılan spermiyogram sonucuna göre 19 normospermik, 11 oligospermik olmak üzere toplam 30 hasta ve 30 normal bireyden semen ve 2 periferik kan örnekleri alınarak çalısmaya dahil edilmistir. Çalısma sonucunda hasta ve kontrol grubunda, mtDNA ATPaz 6, ND1 ve cytb bölgelerinde mutasyon saptanmamıstır. Erkek nfertilite, mtDNA mutasyonu, Astenospermi, Oksidatif fosforilasyon,Y kromozom mikrodelesyonu. 2.

The Relationship between Sperm mtDNA Mutations, Sperm Parameters and Genetic Testing Results in Male Infertility Infertility is a significant problem, affecting up to 15% of couples of reproductive age and about 50% of infertility is caused by a male factor. Male infertility can occur with many reasons; genetic factors (chromosomal anomalies, Y chromosome microdeletions), hormone and/ or receptor problems, sperm motility problems. Sperm mitochondria plays a significant role for sperm motility. For this reason, normal fertilization is affected by new genetic changes in mtDNA. Energy that is gained by oxidative fosforilation (OXPHOS) provides sperm motility. Some of the subunits in OXPHOS enzymatic complex are encoded by mitochondrial DNA (mtDNA). Mutations were determined in mtDNA or nuclear DNA code particularly in brain cells, kidney cells, liver cells, skeleton muscles and germ cells which need high energy consumption. Recently, the importance of healthy mitochondrias for sperm and the role of mitochondrial defects in male infertility are becoming to be understood in detail. In this project, we aimed to reveal relations between DNA abnormalities, sperm parameters and genetic testing results. We hope that the relationship among all of the genomic findings and fenotyping effects will be contributed to literature. Our study includes 30 patients and 30 controls. Semen and blood samples were collected from the patients and the controls from Marmara University Medicine Faculty Urology Department and IVF Department in 2006 and 2007. Semen analyses were carried out in andrology laboratory to confirm the diagnosis of azoospermia. In this study, the sperm anlyses of 19 normospermia and 11 oligospermia patients are reported . As a result of this study, mutation in mtDNA ATPase 6, ND1 and cytb regions were not detected in patient and control groups. 4 Key Word: Infertility, mtDNA mutation, Asthenozoospermia, Oxidative phosphorilation, Y chrmosome microdeletion.
Keywords: Genetik; İnfertilite; Tıbbi Biyoloji