Suudi Arabistan ve B.A.E’nin enerji gelirlerinin sosyal ve ekonomik kalkınma stratejilerine etkisi - Çelebi, Füsun (My University, 2011)
SUUDİ ARABİSTAN VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NİN ENERJİ GELİRLERİNİN SOSYAL VE EKONOMİK KALKINMA STRATEJİLERİNE ETKİSİ İktisadi gelişme, bir ülkedeki üretim miktarının artmasının yanı sıra eğitim, sağlık, istihdam gibi sosyal alanlardaki gelişmeyi kapsamaktadır. Dolayısıyla bir ülkenin hem sosyal hem de ekonomik alanda gelişmesi, o ülkenin vatandaşlarının geleceğe güvenle bakmasına ve diğer toplumlar arasında saygın bir yer edinmesine neden olmaktadır. Bu amaçla ortaya konulan kalkınma teorileri ile öncelikle ekonomik gelişmenin, buna bağlı olarak da sosyal gelişmenin sağlanması hedeflenmektedir. Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri, ilk zamanlarda, tarım, hayvancılık ile geçimlerini sağlamışlardır. Petrolün bulunması ve ihraç edilmesi, hem Suudi Arabistan hem de Birleşik Arap Emirlikleri’nin mevcut durumunu değiştirmiş, bunun yanında, iktisadi gelişimlerini de hızlandırmıştır. İktisadi gelişmenin sonucunda bu ülkelerde sosyal gelişme de geçmiş yıllara göre ilerleme sağlamıştır. Böylelikle her iki ülkede toplumsal refah artış göstermiştir. Çalışmamın amacı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde artan sermaye birikimine bağlı olarak nasıl bir gelişme olduğunu gösterebilmektir. Aynı zamanda, İki ülkedeki enerji gelirlerinin mevcut yapıda meydana getirdiği değişiklikler, ilişkisel ve tarihsel metodoloji çerçevesinde değerlendirilmiştir. Yöntem kapsamında yorumlayarak da yeni bir bakış açısı sunulmaya çalışılmıştır. sadi Kalkınma, Eğitim, Sağlık, Sermaye, İktisadi Büyüme, Sanayi, Tarım, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri

ENERGY INCOMES OF SAUDİ ARABİA AND THE UNITED ARAP EMIRATES THE EFFECT OF SOCIAL AND ECONOMIC DEVELOPMENT STRATEGIES Economic development, include development of social fields like education, health and employment in addition to increase of current output in a country. This means that, development of a country either social field or economic field looking ahead safety and cause getting a respectable place among other communities citizens of that country For this purpose, by economic development theories which are introduced firstly are planned on providing economic development depending on this social development. Saudi Arabia and The United Arap Emirates had been ensured with agriculture, livestock in the first years. Oil discovery and export of oil had change current state furthermore economic development of Saudi Arabia and The United Arap Emirates had been accelerated. As a result of economic development, social development had gained improvement according to past years in this countries. İn this way, social welfare had indicated increase in two countries. Target of my study can be shown Saudi Arabia and The United Arap Emirates how to improve related to growing capital accumulation. Also revenues of energy in two countries which happened current aspect differences had been evaluated in accordance with historical and relational method. A new perspective had been studied to be introduce by interpreting in scope of method Key Words: Economic Development, Education, Health, Capital, Economic Growth, İndustry, Agriculture, Saudi Arabia, The United Arap Emirates
Keywords: Ekonomi_Enerji Kaynakları; Enerji Kaynakları_Suudi Arabistan; Suudi Arabistan_Orta Doğu