Bağlı kredi ile ön ödemeli konut satışı - Demir, Müge Dalkılıç (My University, 2019)
Uygulamada maketten satış veya sat-yap olarak nitelendirilen “ön ödemeli konut satış sözleşmesi”, sözleşmenin akdedildiği sırada ortada bir konut bulunmuyorken tüketicilerin satış bedelini ödemeye başlaması ve satıcı karşısında güçsüz konumda olan tüketicilerin korunması gerekliliği nedeniyle kanun koyucu tarafından 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da düzenlenmiş ve hukuk sistemimize yeni bir sözleşme türü olarak dâhil olmuştur.6502 sayılı Tüketici Korunması Hakkında Kanun’un 40 ila 46. maddeleri arasında, ön ödemeli konut satış sözleşmesinin tanımı, şekil şartı, satıcının sağlaması zorunlu teminatlar, konutun teslimi, tüketicinin sözleşmeden cayma hakkı, dönme hakkı ayrıntılı olarak düzenlenerek, cayma ve dönme haklarının kullanılmasının ön ödemeli konut satış sözleşmesinin bağlı kredi ile finanse edilmesi halinde sonuçları özel olarak hüküm altına alınmıştır.Üç bölümden oluşan bu çalışmamızın birinci bölümünde ön ödemeli konut satış sözleşmesine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. İkinci bölümde ön ödemeli konut satışı sözleşmesinde satıcının yükümlülükleri ile ön ödemeli konut satışı sözleşmesinin bağlı kredi ile finanse edilmesi halinde konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu anlatıldıktan sonra, üçüncü bölümde ön ödemeli konut satışı sözleşmesinin tüketici tarafından tek taraflı olarak sona erdirilmesi ile ön ödemeli konut satışı sözleşmesi ve bağlı kredi sözleşmesi bakımından sonuçları incelenerek çalışmamız tamamlanmıştır.

In practice, “the pre-paid housing sales contract”, which is described as selling from a model or sell-build, entered into force by the legislator on 28.05.2014 due to the fact that consumers started to pay the sales price while there was no housing at the time of the conclusion of the contract and the need to protect the weak consumers against the seller. The Law on Consumer Protection has been included in our legal system as a new type of contract.Article 40 to 46 of the Consumer Protection Law numbered 6502 includes the definition of the pre-paid housing sales contract, the condition of the form, the guarantees required by the seller, the delivery of the housing, the right of withdrawal from the contract of the consumer, the right of withdrawal from the contract and the right of withdrawal and return if the housing sales contract is financed by the tied loan, the results are specifically covered.In the first part of this study, which consists of three parts, the regulations regarding the pre-paid housing sales contract are included. In the second part, the obligations of the seller in the prepaid housing sale contract and the responsibility of the housing finance institution in case the prepaid housing sale contract is financed by the tied loan is explained, in the third chapter the unilateral termination of the prepaid housing sale contract by the consumer and the prepaid housing sale contract the results of the loan agreement were examined and our study was completed.
Keywords: bağlı kredi Consumer; Civil law; consumer law; Hukuk; Law; Medeni hukuk; ön ödemeli konut sözleşmesi; prepaid housing contract; tied loan; Tüketici; tüketici hukuku