Genç yetişkinlerde ebeveynleştirilme ile affetme arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolü - Soylu, Hüseyin (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkin bireylerde ebeveynleştirilme ile affetme arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolünü incelemektir. Ayrıca affetmenin çeşitli demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, medeni durum, doğum sırası, anne-baba eğitim düzeyi) açısından ele alınması da araştırmanın bir diğer amacıdır. Yapılan araştırmada ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır ve aracılık rolü yapısal eşitlik modeli çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 20-45 yaş arasındaki genç yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılan 270 kadın (%70.5) ve 113 erkek (%29.5) olmak üzere toplamda 383 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ebeveynleştirilmiş Çocuk Ölçeği-Yetişkin Formu, Heartland Affetme Ölçeği ve Öz-Anlayış Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25.0 ve AMOS 24.0 programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizinden; ebeveynleştirilme ile affetme arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracılık rolü yapısal eşitlik modelinden (YEM), bireylerin affetme düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını görmek amacıyla ise Bağımsız Gruplar T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre ebeveynleştirilme ile affetme ve öz-şefkat arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken affetme ile öz-şefkat arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan aracılık analizi sonucunda öz-şefkat değişkeninin ebeveynleştirilme ve affetme arasındaki ilişkide kısmi aracı role sahip olduğu tespit edilmiştir. Aracılık analizinde elde edilen bulgular yapısal modele ait uyum indekslerinin iyi uyum ve kabul edilebilir uyum düzeyinde olduğu görülmüş ve oluşturulan yapısal eşitlik modeli doğrulanmıştır. Son olarak affetmenin araştırmada yer alan cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, medeni durum, doğum sırası, anne-baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. puanlarının, eşten şiddet gören kadınlara oranla daha fazla olduğu görülmüştür.

The aim of this study is to investigate the mediating role of self-compassion in a relationship between parentification and forgiveness amongst young adult individuals. In addition, the focus of self-compassion in terms of various demographic variables (gender, age, education level, employment status, marital status, birth order, and parental education level) is another objective of this study. The correlational relational research model has been used in the research and the mediation role has been examined within the framework of the structural equation model. The research universe consists of young adults between the ages of 20-45. The study sample, as well, consists of 383 adults in total, 270 women (70.5%) and 113 men (29.5%), who have been reached using the convenience sampling method. Personal Information Form, Parented Child Scale-Adult Form, Heartland Forgiveness Scale and SelfCompassion Scale were used as data collection tools in the study. The data obtained from the research were analyzed through SPSS 25.0 and AMOS 24.0 programs. Pearson ProductMoment Correlation Analysis to examine the relationship between variables in the analysis of the data; the mediating role of self-compassion in the relationship between parentification and forgiveness was examined through the structural equation model (SEM), Independent Groups T-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) to see whether the forgiveness levels of individuals differ according to demographic variables were used. According to the findings of the study, there has been a negative significant relationship between parentification and forgiveness and self-compassion, while a positive significant relationship has been found between forgiveness and self-compassion. As a result of the mediation analysis, self-compassion seems to have a partial mediator role in the relationship between parentification and forgiveness. In line with the findings obtained from the mediation analysis, it was seen that the fit index of the structural model is at the level of good fit and acceptable fit, and the Structural equation modeling is confirmed. Finally, it has been determined that forgiveness does not differ according to the variables of gender, age, education level, employment status, marital status, birth order, and parental education level.
The mediating role of self-compassion in the relationship between parentification and forgiveness among young adults
Keywords: Affetme; Child development; Child psychology; Çocuk gelişimi; Çocuk psikolojisi; Ebeveynleştirilme; Forgiveness; Genç yetişkinler; Genç Yetişkinlik; Kendini kabul; Öz-Şefkat Young Adulthood; Parentification; Self-acceptance; Self-Compassion; Young adults