SUÇLUYU KAYIRMA SUÇU (TCK. m. 283) - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Suçluyu kayırma suçu, adliyeye karşı işlenen suçlar arasında düzenlenen suçlardan biridir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 283.maddesine göre Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün inf azından kurtulması için imkan sağlamak cezalandırılmalıdır. Türk Ceza Kanununun gerekçesinde de vurgulandığı gibi bu suçla, bir suç işlendikten sonra suçun failine yardım edilmesinin engellenmesi ve ceza adaletinin gerçekleşmesi amaçlanmaktadır. 765 sayılı eski ceza kanununda bu suç mevcut olmakla birlikte eski kanundan farklı bir biçimde düzenlenmiştir.

Supporting offender is one of an offens that against the judicial bodies or court. According to the 283 nd. Article of Turkish Penal Code (Law No: 5237) Any p erson who provides f acility f or an off ender in order to avoid his search, arrest or conviction must be punished. As expressed in justification of Turkish Penal Code, this offence aims to avoid helping the offender after a crime and realize criminal justice. The previous Penal Code (Code No:765) also included this crime but it was different from the law in force.
Keywords: Hukuk