Türk bankacılık sisteminde kurumsal yönetimin krizlerin çözümüne etkileri - Balkan, Bülent (My University, 2014)
Kurumsal Yönetim ; suistimaller, kötü yönetim ve yetersiz denetim nedeni ile batan şirketlere ve bunlar nedeniyle oluşan krizlere bir yanıt olarak gelmiş, adalet, şeffaflık , hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerine dayanan bir yönetim tarzıdır. Türk bankacılık sisteminde Kurumsal Yönetimin krizlerin çözümünde ve engellenmesinde nasıl kullanılabileceğini araştıran çalışmamızın hipotezi , kurumsal yönetimin banka mali performansını olumlu etkilediği ve kurumsal yönetim yaklaşımının krizlerin engellenmesinde ve etkilerinin giderilmesinde kullanılabileceğidir. Türkiye’de kurumsal yönetim puanı alan bankaların kurumsal yönetim derecelendirme raporlarının analizi sonrasında Türk bankacılığının özellikle yönetim kurulu ve yöneticilerle ilgili kurumsal yönetim uygulamalarında iyileştirmeye muhtaç uygulamalar olduğu belirlendi . Bu analiz çalışması sonrasında yönetim kurulu ve banka üst yönetimi, şeffaflık, düzenleyici ve denetleyici otoriteler, diğer paydaşlar, sürdürülebilir bankacılık ve etik ile bankacılık kanununda yapılması gereken yasal düzenlemeleri içeren öneri seti oluşturuldu. Çalışmamızda kurumsal yönetimin banka performansına etkisi ve krizde risk alma ve kârlılığa etkisi konusunda bir araştırma yer almıştır. CAMELS analizi ve onu oluşturan oranlar ve risk alma katsayısı kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada , kurumsal yönetim uygulama düzeyi arttıkça özkaynak kârlılığının da arttığı, sermaye tabanı yeterlilik rasyosunun ise azaldığı bulgulanmıştır. Yine kriz döneminde de kurumsal yönetim uygulama düzeyi yüksek olan bankaların özkaynak kârlılığının yüksek olduğu bulgulanmıştır. Kurumsal Yönetim , Bankacılık Krizleri, Banka Performansı

Corporate Governance is a management method structured to dispose the question of tackling the crisis stenmming from poor management and inadequate administrative controls in colapsing businesses. At the same time, the corporate governance, resides on a foundation of principles such as equity, transparancy , accountability and liability. The hypothesis of our paper which studies the disposition of the Corporate Governance in crisis settlement and prevention of it, sounds as follows: The approach of the Corporate Governance has a positive impact on the financial perfromance of the banks and can be utilized in both crisis prevention and diminishing effects of the crisis in regard to banking. The study analyzed the Corporate Governance rating reports of the banks in Turkey which have the respective scoring. As a result of the analysis we concluded that the Turkish Banking needed improvements with respect to the practices in peculiar to the board of directors and the executives. The sudy established a set of propositions as an outcome of the analysis incorporating the board of the directors, senior management, transparency, regulatory and auditory authotirities, other stakeholders, sustainable banking, ethics and the needed legal amendments in the Banking Law. Our study featured a research comprising the impact of the corporate governance on the banks performance and on the impact on risk taking practices and on the profitability. According to the findings of the research carried out by the CAMELS analysis and the respective ratios and quotient of risk taking, we conclude the following: In cases where the Corporate Governance implementations applied firmly, the return on equity (ROE) increases and Capital Adequacy Ratio decreases with respect to the data. Furthermore, the findings illustrated that the banks whose scorings were higher in the Corporate Governance applications, were the ones having high return on equity ratio during the crisis period. KEY WORDS: Corporate Governance, Banking Crisis, Bank Performance
Keywords: Banka Performansı; Bankacılık Krizleri; Bankacılık_Türk; Kurumsal Yönetim