Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin enerji kaynaklarının bu ülkelerin ekonomilerindeki yeri - Keleş, Dilek (My University, 2008)
SUUDİ ARABİSTAN VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NİN ENERJİ KAYNAKLARININ BU ÜLKELERİN EKONOMİLERİNDEKİ YERİ Bu çalışmada, enerji çeşitleri açıklanarak, enerjinin dünyadaki arz ve talep dağılımı sunulmuştur. Enerji kaynakları zenginliği ile göze çarpan Ortadoğu ülkeleri arasından seçilmiş olan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin enerji rezervleri ve üretim miktarları, ham petrol gelirleri, enerji kaynaklarından elde edilen geliri nasıl kullandıkları ve enerji yatırımları incelenerek iki ülke enerji kaynakları karşılıklı değerlendirilmiştir. Ayrıca Türkiye ile olan ticari ilişkileri de sunulmuştur. Suudi Arabistan, özellikle petro-kimya endüstrileri ve rafineri kuruluşlarına, plastik ve ona bağlı sanayi kuruluşlarına yatırımlarını arttırırken, Birleşik Arap Emirlikleri ise Suudi Arabistan’dan farklı olarak alternatif alanlara yatırımlarını yönlendirmiştir. Bunlar; finans, ulaştırma, turizm ve hizmet sektörüdür. Dubai yıllardır petrol dışındaki bu sektörlere yatırım yaparak dünyanın ilgisini üzerine çekmeyi başarmış ve ekonominin petrol dışı gelirlerle kalkınmasına örnek teşkil eden bir konuma ulaşmıştır. Suudi Arabistan,Birleşik Arap Emirlikleri, Enerji,Ortadoğu, Petrol,Doğalgaz

THE ROLE OF THE ENERGY RESOURCES OF SAUDI ARABIA AND UNITED ARAB EMIRATES IN ECONOMIES In this study, the distribution of energy’s supply and demand in the world was presented by explaining the types of energy. Energy reserve, product quantity, crude oil income, the usage of income gained from the energy resources and energy investment of Saudi Arabia and United Arab Emirates selected through Middle East countries that have been remarkable with the wealthy of energy resources were examined. The energy resources of these two countries were compared with each others. Additionally, their trade relations with Turkey was mentioned. While Saudi Arabia especially incresead its invesment on petro-chemical industries and refineries, plastic and industry institution, United Arab Emirates directed its investments to alternative areas different from Saudi Arabia. These are finance, transportation, tourism and service sectors. For the recent years, Dubai invested in these sectors without petrol and achieved to get the interest of the world. Besides, it was set an example that the economy is developed with the incomes out of oil.
Keywords: Ekonomi_Enerji Kaynakları; Enerji Kaynakları_Birleşik Arap Emirlikleri; Enerji Kaynakları_Suudi Arabistan