Macro and micro impact of the internet on the economy - Cesur, Ü. Oya (My University, 2002)
Genel olarak yeni ekonomi; teknoloji, globalizasyon ve artan rekabetin neticesinde verimlilik, enflasyon ve işsizlik alanlarında yaşanan kazançlar olarak karakterize edilebilir. Özellikle verimlilik artışı açısından bakıldığında, bu güçlerin Amerikan ekonomisinin son zamanlardaki başarısında önemli rol oynadığı görülür. Ancak bu etkilerin çoğu, günümüz iktisadi teori ve modellerle açıklanabilir. Bu da teknoloji, globalizasyon ve rekabeti , ekonominin yapısında daha derin ve temel değişikliklerle açıklayan yeni ekonomi kavramının daha hafifletmekten yanadır. Günümüzde, en uçtaki yeni ekonomi görüşü olan, ekonominin en temel kurallarının ve ilişkilerin değiştiğini destekleyen pek az kanıt bulunmaktadır. İnternetle ticaret bütünleştikçe, elektronik piyasaların özelliklerini anlamak da önem kazanmaktadır. İş dünyası, tüketiciler, hükümet ve akademisyenler, bu piyasaları analiz ederken çok çeşitli sorularla karşılaşmaktadırlar. Elektronik piyasalar, geleneksel piyasalara göre daha mı etkin çalışırlar? Bu piyasalardaki fiyat farklılaşmasına sebep olan faktörler nelerdir? Gelecek yıllarda elektronik ticaret alanındaki büyük gelişmeler neler olacaktır? Sonuç olarak bu çalışma ile, son zamanlardaki akademik araştırmaların ışığında bu sorulara cevap verilmeye ve gelecekteki araştırma alanları hakkında fikir verilmeye çalışılmıştır. The new economy is often characterized as the productivity, inflation, and unemployment gains that result from technology, globalization, and increased competition. These forces have indeed played an important role in the recent success of the U.S. economy, particularly in terms of productivity growth. The impact, however, is largely through familiar economic channels that are firmly embedded in conventional economic theories and models. This suggests that a moderate interpretation of the new economy, which acknowledges the role of technology, globalization, and competition but rejects the notion of deeper, more fundamental changes, is most appropriate. There is little evidence to date for the more extreme new economy view that the basic rules and relationships of the economy have changed. As the Internet emerges into commerce, it will be important to understand the characteristics of electronic markets. Businesses, consumers, government regulators, and academic researchers face a variety of questions when analyzing these markets. Will electronic markets have less friction than comparable conventional markets? What factors lead to dispersion in Internet prices? What are the major electronic commerce developments to watch in the coming years? This study addresses these questions by reviewing current academic research, discussing the implications of this research, and proposing areas for future study.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik durum ve koşullar; Makrokonomi; Mikroekonomi