İslami literatür’deki Nur-i Muhammedi anlayışının nübüvvet açısından değerlendirilmesi - Çınar, Mahmut (My University, 2006)
İslami literatürde yer alan nur-i Muhammed-i anlayışı, Hz. Muhammed’in ilk yaratılan varlık olduğu düşüncesi üzerine temellendirilmiştir. Bu terim, ilk kez Kab el-Ahbar tarafından kullanılmakla beraber Sehl b. Abdullah et-Tüsterî ve onun takipçileri tarafından çerçevesi belirlenen bir teori haline gelmiştir. İbn Arabi teoriye bugün anlaşılan haliyle son şeklini vermiştir. Bu tezimizde söz konusu teorinin İslamî ilimlerden yola çıkarak değerlendirilmesi yapılmaktadır. Bu arada teorinin etkilenmiş olabileceği kültür ve anlayışlarla karşılaştırmalara da gidilmektedir. In this master thesis which is called “The Belief of light Muhammed Within İslamic Literature and İts Equvation According to İslamic Prophety was studied and presented the Ligth of muhammed in the İslamic literature especially in İslamic Mistisizm History which called Tasavvuf. Tarihi. This belief was begun by Kâ’b el Ahbâr who was a muselman after Prophet was dead. And the theory was suggested by Sehl b. Abdullah Tusteri and his disciple Hallac and İbnü’l-Arabi and Cîlî in the light verse and some other verses. The orıgin of light of Muhammed theory that muhammedan light was created by God before everything.
Keywords: Hz. Muhammed; İslam