Türk vergi hukukunda aramanın anayasal ilkelere uygunluğu - Ayber, Kıvanç (My University, 2021)
Vergi düzeninin etkin şekilde işlemesi etkili bir vergi denetimi ile mümkündür. Vergi denetim araçlarından vergi araması ve devamında gerçekleştirilen el koyma işlemi, oluşturduğu hukuka aykırılık bakımından vergi düzenine en büyük zararı veren vergi kaçakçılığı eylemlerinin ve bu eylemlerle ziyaa uğratılan verginin tespit edilmesini hedeflemektedir. Vergi kaçakçılığı hükümleri zaman içinde büyük bir değişim geçirmesine rağmen vergi araması hükümleri bu değişime paralel bir değişim geçirmemiştir. Bunun yanında, vergi araması hükümleri Anayasa değişiklikleri ve uluslararası sözleşme hükümlerinden de adeta bağışık kalmış, gerekli yenilemeler yapılmamıştır. Bu durum tedbirin yasallık ilkesi ve ölçülülük ilkesi dışında kalmasına neden olmuş ve vergi aramasını denetim araçları içerisinde atıl bir pozisyona sürüklenmiştir. Çalışmamızın birinci bölümde, vergi araması ile ilgili teorik bilgi verilmiş ve sorunlara işaret edilmiştir. İkinci bölümde ise vergi araması, yasallık ve ölçülülük ilkeleri üzerinden değerlendirilmiştir. Vergi aramasının, yasallık ilkesi ve ölçülülük ilkesine aykırılıkları tespit edilerek; tedbirin hukuka uygun, bireysel ve kamusal menfaatlerin çatışmasında dengeli ve vergi düzeninin denetimi açısından da etkin bir pozisyona getirilmesi zorunluluğuna dikkat çekilmiştir.

Taxation and the tax laws regulating the process of taxation together create a complex structure. Effectiveness of tax operations depends on an effective tax audit. Tax search and tax seizure, two of the tax audits instruments, aim to detect tax evasion and the loss of funds caused by tax evasion. Although tax search and tax evasion are relevant, tax search regulations have not been updated while tax evasion laws have been amended over the time. Furthermore, tax search regulations were left backward whereas the Constitution was amended, and the International Conventions have been updated. This backward caused tax search to be excluded from principles of proportionate measure and legality and caused tax search to become an inactive instrument. In the first part of this study, theoretical information about tax search has been provided. In the second part of the study tax search was reviewed in accordance with the principles of legality and proportionate measure. Establishing the violations of the principles of proportionate measure and legality of tax search, it is pointed out that a tax search regulation which is legal balancing in public and individual rights, effective in tax audit is necessary.
Keywords: El Koyma; Finance; Hukuk; Law; Law and legislation; Maliye; Ölçülülük; Principle of Proportionality; Principles of Legality; Seizure; Tax Audit; Taxation; Turkey; Türkiye; Vergi Araması; Vergi Denetimi Tax Search; Vergi hukuku; Yasallık