Bireysel optimal fonksiyon alanı kuramı ve duygu durum profili testinin geçerlik ve güvenilirlik çalışması ve bireysel sporcularda uygulanması - Ertürk, Deniz Sinem (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı iki alt hedefe dayanmaktadır. Bunlardan birincisi Yuri Hanin tarafından geliştirilen “Bireysel Optimal Fonksiyon Alanı” (IZOF)‘ nın ölçme araçları arasında yer alan Duygu Durum Profili (ESP-40) ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının yapılmasıdır. İkinci amaç ise bu ölçeğin Türk milli sporcularına uygulanarak, sporcuların sahip oldukları performansına ilişkin bireysel duygu profillerinin belirlenmesidir. Geçerlilik ve güvenirlilik analizleri için değişik branşlardaki 71 tane Türk milli sporcusuna Test-tekrar test şeklinde iki uygulama yapılmıştır. Sporcuların %57’ si erkek, %43’ ü kadın olup, %87’ si 10-25 arası millilik sayısına sahiptir. Sporcuların %52’ si 9-12 sene, %36’ sı 5-8 sene, % 11’ inde ise 13 sene ve üzeri spor özgeçmişi bulunmaktadır. En düşük standartlaştırılmış alfa değeri .764 en yüksek ise .994 olarak bulunmuştur ve genel olarak geçerlilik olumlu yorumlanmaktadır. Test tekrar test için bütün maddeler yüksek korelasyon göstermektedir. Bütün madde eşleştirmeleri için anlamlılık derecesi p<.001 olarak bulunmuştur.

The objective of this study is based on two sub-purposes. The First one is to prove the validity and reliability of the “Emotional State Profil (ESP-40)” developed by Yuri Hanin. The second aim is to apply this survey to Turkish national athletes and emphasize their individualized emotion profiles. For validity and reliability analysis, test-retest is applied to 71 national athletes in different sports. Gender distribution is 57 per cent male, 43 per cent female. For the first and second applications, minimum standardized alpha value is realised to be .764 and maximum standardized alpha value is realised to be .994, with these values validity is interpreted as positive. All items of test-retest and subdimensions are in high correlation. For all matching items, significant level is P<001.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Spor