Kadınlar judo şampiyonası müsabaka analizi - Zengi, Derya Cıbır (My University, 2019)
Yapılan bu araştırmanın amacı “ Kadınlar Judo Şampiyonası” müsabakalarının analizi ile ilgili verilerin belirlenmesi ve sonucu etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Bu çalışmanın evreni; elit judo kadınlar ve örneklemi ise, 2017 Paris Grand-Slam Judo Şampiyonası’na katılan kadınlar kategorisindeki tüm elit sporcular oluşturmaktadır. Araştırma da 150 elit kadın sporcunun 181 adet müsabakası analiz edilmiştir. Grand slam müsabakaları olimpiyatlar için puan veren, elit sporcuların yarıştığı bir şampiyonadır. Araştırmanın tipi niceliksel (quantitative) ve retrospektif bir araştırmadır. İstatiksel yöntem ve veri toplama aracı olarak posiscope ve posixplore bilgisayar analiz kullanılarak elde edilen veriler tablo ve grafik yöntemi ile sunulmuştur. Yapılan çalışmada 62 farklı teknik uygulanmıştır. Müsabakalarda dereceye giren başarılı ülkelerin teknik çeşitliliği konusundaki zenginliği takım halinde sıralamaya yansımıştır. Fransız judo takımı 34 farklı teknik uygulayarak teknik zenginliği en yüksek takım olmuştur. Müsabakalarda %82 oranında nage-waza (fırlatma teknikleri) %18 oranında katame waza (yer teknikleri) tercih edilmiştir. Ayrıca katame waza başarı oranı %85,9 olurken nage waza’nın başarı oranı %57,2 olmuştur. Normal süre zarfında %59 oranında ceza alınırken, altın puan maçlarında %60 oranında puan alınmıştır. Müsabakalarda sağ ve sol yönden yapılan teknikler arasında baskın bir üstünlük söz konusu değildir ancak teknikler %53 oranında sağdan uygulanmıştır. Müsabakalarda en fazla ceza alan sıklet 52 kg sporcuları olurken en çok diskalifiye ağır sıklet sporcuları olmuştur.Çalışmanın analizi sonucunda elde edilen verilerinin, judo müsabakalarının karakteristiğini belirlemede ve müsabakaya uygun özel (spesifik) antrenman modelleri oluşturmada fayda sağlayacağı düşünülmüştür. Müsabakalarda elit sporcuların başarılı hareketleri örnek alınmıştır. Ayrıca başarısızlık durumlarında eksik tarafların telafisi ile ilgili öngörüde bulunarak teknik ve taktik geliştirilmiştir. Türkiye’de ilk defa kullanılan analiz judosunun eğitim ve müsabaka süreçlerine katkı sağlanması hedeflenmiştir.

Women's Judo Championship Competition AnalysisThe purpose of this research is determining the data related to the analysis of “Women's Judo Championships” and investigating the factors affecting the results of this data. The population that is elite female judoist and the sample that is the 2017 Paris Grand-Slam Judo Championship which are a championship where elite athletes compete and collect points for the Olympics. In this research, 150 elite women athletes' 181 competitions were analyzed. This study consisted of women who participated in the 2017 Paris Grand-Slam Judo Championship. In this research which is a quantitative and retrospective study, pesiscope and pesixplore computer analysis program were used as statistical method and data collection tool. In addition to that results are, presented with, tables and graphs. In the study, 62 different techniques were applied. The richness of the technical diversity of the successful countries in the competitions is reflected in the team ranking. The French judo team has the highest technical richness by applying 34 different techniques. Competitions 82% Naga-waza (throwing techniques) 18% katama waza (ground techniques) are preferred. Also katama waza success rate of 85.9%, while nage waza the success rate was 57.2%.While 59% of the time was penalized in the normal period, the score was 60% in the golden score match. Competition between dominant on the right and left direction is not made of the technical advantage of said techniques have been applied, but the right by 53%. The most frequent penalty was 52 kg athletes, while the most disqualified heavyweight athletes. Consequencely, it is thought that the data obtained from the analysis of the study will be useful in determining the characteristics of judo competitions and creating specific training models suitable for the competition. Successful movements of elite athletes were exemplified in competitions. In addition, in the case of failure, technical and tactical development have been developed by foresight. The analysis program was used for the first time in Turkey with the aim to contribute to the process of Turkish judo training and competition.
Keywords: Analiz; Analysis; Analysis of competetion; Beden eğitimi ve antrenman; Beden eğitimi, Kadınlar için; Judo; Judo maç analizi; Match Analysis in Judo; Müsabaka analizi; Physical education and training; Physical education for women; Turkey; Türkiye