Coğrafya öğretmenleri, coğrafya öğretmen adayları ve ortaöğretim öğrencilerinin; coğrafya soru çözümlerini ölçme ve değerlendirme yaklaşımları - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırma, İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında coğrafya öğretmenliği yapan 6 öğretmen, İstanbul’da bir devlet üniversitesinde coğrafya öğretmenliği lisans programına devam eden 10 öğretmen adayı ve İstanbul’un Ümraniye ilçesinde bir Anadolu lisesine devam eden 68 öğrencinin coğrafya soru çözümlerini, ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu maksatla ortaöğretim coğrafya ders kitabından fizikî, beşerî ve ekonomik coğrafya özellikleriyle ilişkili sorular belirlenmiştir. Bu sorular kapsam geçerliğini sağlamak için uzman görüşüne sunulmuştur. Uzmanlar tarafından %90 ve üzerinde kabul gören sorular, çözümleriyle birlikte veri toplamak için hazırlanan formda kullanılmıştır. Amaca uygun olarak hazırlanmış açık uçlu sorulardan oluşan bu anket formu, 2011-2012 bahar döneminde amaçlı örnekleme göre belirlenen katılımcılara uygulanmıştır. Bu uygulamadan elde edilen veriler betimsel analize tabi tutularak çözümlenmiştir. Bunun sonucunda; coğrafya öğretmenleri, coğrafya öğretmen adayları ve ortaöğretim öğrencilerinin soru çözümlerini kendi bütünlüğü içinde ölçme ve değerlendirmelerinin birbirinden farklı özellikler taşıdığı ortaya konulmuştur. Tespit edilen bu bulgular yorumlanarak sonuçlandırılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

This study was prepared to find out views of six geography teachers working in high schools under the Ministry of Education, ten geography teacher candidates who are still undergraduate students at a state university in Istanbul and sixty eight students who study at a high school in Istanbul’s Umraniye district about assessment and evaluation of solutions to questions in the field of geography. To this end, a number of questions concerning physical, economic and human geography were gathered from the high school textbook. Experts were asked about their opinions on these questions to ensure the content validity. Ninety percent of the questions were approved by the experts and these questions used with their solutions in a survey form which was formed to gather data. The survey form included open-ended questions fit for purpose. The survey was conducted in 2011-2012 spring term among participants who were chosen using the purposive sampling method. The data that were accumulated at the end of this survey were analyzed using descriptive analysis technique. As a result, it was observed that views of geography teachers geography teacher candidates and high school students about assessment and evaluation are different from each other. The findings interpreted by making suggestions concerning the subject.
Geography teachers’ geography teacher candidates’ and high school students’ approaches to solve the questions of geography measurement and evaluation
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel