Multiple criteria decision making (MCDM) in supplier selection - Şen, Seda (My University, 2009)
TEDARİKÇİ SEÇİMİNDE ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME Günümüzün küreselleşen sanayi ve ticari iş çevrelerinde, bütün organizasyonların amacı; müşteri isteklerini müşteri beklentileri sürekli ve hızla artarken karşılayabilmek ve rekabetçi kalabilmektir. Bu amaçlarını gerçekleştirmek için, firmalar birçok kısıtı aynı anda göz önünde bulundurmalıdırlar. Firmalar istenen ürün ve/ veya hizmetleri müşterilerine daha ucuz, daha hızlı ve daha kaliteli sunabilmek için bir yarış içerisindedirler. Ancak bunu tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri aşikârdır. Bu noktada başarılı olmak için; tedarikçiler, perakendeciler, toptancılar, dağıtım merkezleri ve müşterileri kapsayan tedarik zincirleri sürecin bir parçası olmakta ve tedarik zinciri yönetim sistemince de desteklenmektedirler. Tedarik zinciri yönetimi zorlu ortam ve rekabet koşullarına karşı ayakta kalabilmek için tedarik zincirlerinin tüm üyelerine ortak fayda oluşturmayı önerir. Bu sebeple, başarılı bir tedarik zincirine ulaşmada etkili bir satın alma fonksiyonu çok önemlidir. Satın alma maliyetlerini düşürmek ve rekabet gücünü geliştirmek için doğru tedarikçilerin seçimi ve değerlendirilmesi şarttır. Bu yüzden, rekabet gücünü korumak ve sürdürülebilir gelişmeyi sağlamak için tedarikçi seçimi süreci gereklidir. Bu çalışmanın amacı, tedarikçi seçimi için uygun çok kriterli karar verme metotlarını belirlemektir. Ancak hali hazırda farklı kullanım alanları olan birçok metot vardır ve bu metotların buna göre seçilmeleri gerekmektedir. Çalışmanın uygulama bölümünde düşük voltajlı şalt aletleri imalatçısı olan firmanın verileri analiz edilerek, en iyi tedarikçiyi belirlemek amacıyla uygun çok kriterli karar verme metotlarından AHP, TOPSIS ve ELECTRE uygulanmıştır. Tedarikçilerin karşılaştırılmasından sonra, ileride kurulacak olan tedarik zinciri sisteminde işbirliği içinde çalışılacak en iyi alternatif seçilmiştir.

MULTIPLE CRITERIA DECISION MAKING (MCDM) IN SUPPLIER SELECTION In today’s global industrial and commercial environment all businesses aim to stay competitive and meet customer requirements while customers’ expectations are increasing continuously and rapidly. In order to achieve these aims, companies should take into consideration a lot of constraints at the same time and use some techniques. Companies are in a competition to present the desired products and/ or services to their customers cheaper, faster and more of high quality. So, it is obviously seen that all of them can not be done by alone. At that point, Supply Chains; including suppliers, retailers, warehouses, distribution centers and customers, become a part of these processes in order to be successful and Supply Chains has to be supported by Supply Chain Management. Supply Chain Management proposes forming mutual benefits for all members of the Supply Chains to survive to the tough conditions of the environment and the competition. For this reason, an effective purchasing function is very important for attaining a successful supply chain. To reduce the purchasing costs and improve competitiveness, evaluating and selecting the right suppliers is considerably essential. So, supplier selection process is very necessary to keep the competitiveness and sustainable development. The aim of this study is to determine the appropriate multiple criteria decision making (MCDM) methodologies for the supplier selection. However, there are many different methodologies with different uses and they should be selected accordingly. In the implementation section of the study a low voltage contactor switch devices manufacturing firm’s data were analyzed and appropriate multiple criteria decision making methods such as AHP, TOPSIS and ELECTRE were implemented with the aim of determining the best supplier. After the comparisons of the suppliers, the best supplier was selected to work collaboratively in a supply chain in the future.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Müşteri İlişkileri Yönetimi; Tedarik Yönetimi; Tedarikçi Seçim