Kamuoyu kavramı ve basının kamuoyu oluşturma işlevi açısından yeni Osmanlılar’ın gazeteciliği - Öz, Erkan (My University, 2003)
KAMUOYU KAVRAMI ve BASININ KAMUOYU YARATMA İŞLEVİ AÇISINDAN YENİ OSMANLILAR'IN GAZETECİLİĞİ Bütün toplumlarda kamuoyu ve kamuoyları üretim tarzı içerisinde üretim araçlarına hakim olma mücadelelerinin uzantıları olarak gelişir. Bu nedenle kamuoyunun, değişik görüşlerin serbestçe karşı karşıya gelebildiği tartışılabildiği anlamda demokratik ve kamuyonun siyasal mekanizmalarda kendi amaçları doğrultusunda politik etki yaratabilmesi anlamında siyasal işleve sahip olabilmesi, öncelikle o toplumda üretim biçiminin demokratik olmasına yani üretim araçlarına yaygın olarak sahip toplum bireylerinin, pazar sisteminde özgür biçimde karşı karşıya gelebilmelerine bağlıdır. Bu çalışmada tarih boyunca üretim tarzları ve kamuoyu oluşum biçimleri arasındaki ilişkiler anlatılmaya çalışılmış, özellikle Yeni Osmanlı Hareketi üretim tarzındaki değişimlerin kamuoyu oluşum biçimine etkileri bakımından ele alınmıştır. Üretim tarzının demokratikleşememesi, günümüz Türkiye'sinde de kamuoyunun demokratikleşememesine yol açmaktadır.

PUBLİC OPİNİON and NEW OTTOMAN'S JOURNALİSM FROM FROM THE VİEW OF PRESS'S CREATİNG PUBLİC OPİNİON FUNCTİON In all kind of societies public opinion and public opinions are developed as results of struggles to control the production tools in the production types. Because of this, for a public opinion which owns political functions and democratic, first of all, that society must have a democratic production type. Democratic production type means a production system which most of the actors have possession of production tools and where these actors can meet in a free market. With this study the relations between the production types and the public opinion formation types in history are explained, and especially New Ottomans Movement is handled from the view of effects on the public opinion formation type caused bye the changes on production type. Also in temporary Turkey, undemocratic public opinion is caused bye undemocratic production type.
Keywords: Gazetecilik; Kamuoyu