Kahire'de çıkan Türk gazetesi (1-40) fihrist inceleme, seçme metinler - Saadi, Abd Elbari (My University, 2021)
Bu tezde, 1903 ile 1907 yılları arasında, Ali Kemal tarafından çıkartılmış olan, Türk gazetesi ele alınmıştır. Bu kapsamda gazetenin 1903-1904 yılları arasında yayınlanan ilk 40 sayıları okunup incelemiştir. Tezimizin birinci bölümünde Mısır basının başlangıcından Türk gazetesinin yayınlanışına kadar geçen süreçte basın tarihini ele aldık.İkinci bölümü ise, Türk gazetesinden incelenmiş olan ilk 40 sayılarına dair bir değerlendirmeden ve bütün içeriği kapsayan bir tablodan müteşekkildir. Üçüncü bölümde ‘’ Yazar Adlarına’’ ve ‘’ Türlerine göre yazılar ‘’ başlığında yaptığımız fihristler bulunmaktadır. Yazar adlarına göre kısmında yazar adlarına göre bir sıralama ele alarak, her bir yazarın yazmış olduğu türün başlığı, türün çeşidi, yazısının bulunduğu sayı ve gazetede kaçıncı sayfada yer aldığına dair bilgiler bulunmaktadır. Türlerine göre yazılar kısımda ise her bir yazının edebi türüne göre bir sıralama ele alınmıştır. Bunu yaparken de her bir türde yazılan yazıların imzalarında geçen yazarlar, yazıların adları, hangi alanda bahsi geçtiği, numarası, yayın tarihi ve sayfasına dair bilgi bulunmaktadır.Son olarak dördüncü bölümü, Türk gazetesinden seçilmiş metinlere ayırdık. Bu bölümde gazetede bulunan birtakım metinler seçerek transkripti yapılmıştır. Metinlerin seçiminde Şark ve Fas meselesini ele alan konuların üstünde durulmuştur.

In this thesis we took the turkish news paper wich is published by Ali Kemal between 1903 and 1907. İn this context the first 40 issues of the news paper that were published between 1903 and 1904 are read then examined.In the first chapter of our thesis We have handled the history of press since the beginning of egyptian press period, until the Türk gazetesi was published.The second chapter is Composed of a table that includes the whole content and evaluation about the first examinated 40 issues of Türk gazetesi.In the third chapter, the index that we have done is available in the two headings author names and articles according to their types, In the part of author names there are information about every heading of type, type variety that is written by every writer, in what issue the article is, and in which page it takes place by having handled a classification according to the author names.And in the part of articles according to their types, a classification was handled about every article LiteraryType. During that every writer signature, names of writers, in which field has he talked, his number, the date of publishing and information about his page is available.Finally the fourth chapter, we separated texts that is chosen from Türk gazetesi. In this chapter some texts on the news paper were chosen then their transcrip was done.
Keywords: Ali Kemal; Cairo; Egyptian Edition; History and criticism; Kahire; Mısır Basımı; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı; Türk Gazetesi Newspaper; Türk-Gazetesi