Sıçanlarda deneysel stres modelinde agmatinin etkisinin araştırılması - Yarcı, Emre (My University, 2011)
Nöronal devreler üzerinde stres maladaptasyonunun indüklediği değişiklikler pek çok psikiyatrik bozukluğun etiyolojisine temel teşkil etmektedir. Bu çalışmada; kronik strese maruz kalan hayvanlardaki davranışsal, biyokimyasal ve beyinde yapısal değişiklikler üzerine agmatinin olası etkileri araştırılmıştır. Wistar albino sıçanlar kontrol, stres ve stres + agmatin olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Hayvanlar orta şiddette ve öngörülemeyen zamanlarda belirli bir takvime göre beş hafta süresince uygulanan değişken stresörlere maruz bırakılmıştır. Dördüncü haftanın sonunda kontrol ve stres gruplarına serum fizyolojik, stres + agmatin grubuna ise 40 mg/ kg agmatin günde iki kez intraperitoneal olarak bir hafta süre ile uygulanmıştır. Hayvanların ağırlıkları ve sükroz tüketimleri her hafta değerlendirilirken zorunlu yüzme ve yükseltilmiş artı labirent testleri stres uygulamasından dört hafta ve tedaviden hemen sonra olmak üzere iki kez yapılmıştır. Bu testlerden sonra hayvanlar servikal dislokasyonla veya perfüzyon fiksasyonuyla öldürülmüştür. İmmünohistokimyasal yöntemle hipokampus ve kortekste beyin kaynaklı nörotrofik faktör tayini yapılmıştır. Serbest radikal oluşumunu değerlendirmek için ise beyin dokularında glutatyon, malondialdehit düzeyleri ve miyeloperoksidaz aktivitesi tayinleri yapılmıştır. Çalışmamızda agmatin tedavisinin kronik strese maruz kalan sıçanlarda davranışsal, biyokimyasal ve yapısal değişiklikler üzerinde anlamlı bir düzelme sağladığı gösterilmiştir. Bu bulgulardan hareketle, ekzojen uygulanan agmatinin kronik stres maruziyetine bağlı etkileri geri çevirebildiği dolayısıyla da endojen bir madde olan agmatinin stres yanıtının düzenlenmesinde önemli rolü olabileceği düşünülmüştür. Agmatin, kronik öngörülemeyen stres, BDNF, sıçan

Maladaptation of stress-induced changes in neuronal circuits has an essential role in the etiology of many psychiatric disorders. In this study, possible effects of agmatine on behavioral, biochemical and structural changes in brains of animals exposed to chronic stress were investigated. Wistar albino rats were divided into three groups as control, stress and stress + agmatine groups. Animals were exposed to mild, unpredictable and variable stress on a predefined schedule for five weeks. At the end of the fourth week, control and stress groups received saline, and stress + agmatine group received agmatine at a bidaily dose of 40 mg/ kg intraperitoneally during the last week. Body weight and sucrose consumption test have been assessed every week. After the end of fourth week of chronic stress and after the treatment, forced swimming and elevated plus maze tests were performed in all groups. After these tests, animals were sacrificed by using cervical dislocation or perfusion fixation. Brain-derived neurotrophic factor analyses were performed in hippocampus and cortex immunohistochemically. For the assessment of free radical formations, glutathione, malondialdehyde and tissue myeloperoxidase activity analyses were performed. In our study, agmatine treatment was shown to provide a significant improvement on the behavioral, biochemical and structural changes in brains of rats exposed to chronic stress. Based on these findings, it is thought that exogenously administered agmatine may reverse the effects of chronic stress application, therefore it may play an important role in regulation of stress response as an endogenous substance. Key words: Agmatine, chronic unpredictable stress, BDNF, rat
Keywords: Farmakoloji; Psikofarmakoloji