Milli parklar arasında farklı bir örnek: İstiklâl Yolu Tarihi Milli Parkı - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Artan tabii ve kültürel değerlere yönelik koruma / koruma – kullanma bilinci ile çeşitli tedbirler alın-maktadır. Bunlar içerisinde ise milli parklar en geniş çaplı ve de kompleks koruma şekillerinden bi-risidir. Türkiye’de de bu anlamda kayda değer başarılar elde edilmiş olup 2020’ye gelindiğindeülkedeki milli park sayısı 43 olmuştur. Bunlar içerisinde ise gerek tarihi, gerekse tabii şartlar bakı-mından en dikkat çekici ve de benzerlerinden farklı olanı, aynı zamanda Türkiye’nin en yeni milliparklarından İstiklâl Yolu Tarihi Milli Parkı’dır. Esasında tarihte çok önemli bir yer işgal eden İstiklâlYolu, İnebolu Limanı’ndan başlayıp Ankara (Mamak)’daki askeri fabrikaya uzanan 344 km.’lik birhattı ifade etmektedir. Milli Mücadele yıllarında söz konusu hat vasıtasıyla Kurtuluş Savaşı’nın enönemli lojistik desteği sağlanmıştır. A y rıca yol boyunca gösterilen kahramanlıklar, gösterilen feda-karlıklar da söz konusu hattı sadece bir ulaşım hizmeti olmaktan çıkartıp manevi açıdan değerli birziyaret yeri haline getirmiştir. K a sım 2018’de milli park ilan edilen hattın geçmiş olduğu yerlerin tu-ristik açıdan değerleri bir bütün halinde ele alındığında Türkiye’nin sayılı yerlerinden biri olduğuortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada da İstiklâl Yolu’nun tarihteki önemi, İnebolu’dan başlayarak millipark sınırları dahilinde turizme konu olabilecek değerler Turizm Coğrafyası prensipleri çerçevesindeele alınmıştır.

Various precautions are taken with the awareness of protection / protection – use in the matter ofincreasing natural and cultural values. Among these, national parks are one of the most extensiveand complex forms of protection. In this sense, either the remarkable successes have been obtainedalso in Turkey and the number of national parks in the country increased to 43 when came by 2020.Among them, both its history, and the most remarkable in terms of natural conditions and what isdifferent from the like, Historical National Park of İstiklâl Road is also one of Turkey's newest nationalpark. In fact, Istiklal Road, which occupies a very important place in history, reperesents the linehaving the length of 344 km. starting from Inebolu Port and reaching to the military factory in An-kara (Mamak). During the National Struggle years, the most important logistic support of the Warof Independence was provided through the line in question. In addition, heroism and sacrificesshown along the way have made this line not only a transportation service but also a spirituallyvaluable place to visit. The line, declared as national park where it was installed by November 2018,is emerged that it is as one of the few places in Turkey when the point of touristic values taken asa whole. In this study, the importance of the İstiklâl Road in history, the values that may be subjectto tourism within the boundaries of the national park are discussed within the framework of theprinciples of Tourism Geography starting from Inebolu.
A different example between national parks:İstiklâl Road of Historical National Parks