Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik yapısı ve türkiye ile ekonomik ilişkileri - Şansal, Serhan (My University, 2007)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ekonomik Yapısı ve Türkiye ile Ekonomik İlişkileri Çalışmamda Kıbrıs Adasının tarihi, coğrafi, doğal yapısı ile beraber, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu, stratejik önemi, nüfus yapısı ve günümüzdeki ekonomik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir. KKTC ekonomisinin Türkiye ve Ortadoğu ekonomilerindeki yeri incelenmiştir. KKTC’nin ekonomik yapısı içerisinde sektörel hareketler, KKTC’de ki kamu kesiminin desteği, fiyat değişimleri, enflasyon ve işgücü değerlendirilmiştir. Ayrıca KKTC’nin dış ticareti genel olarak ele alınırken, Türkiye ile birlikte ticaret yaptığı başlıca Ortadoğu ülkeleri arasındaki ticaret hacmi sunulmuştur. KKTC ile Türkiye arasındaki ticaret oldukça gelişmiş olup, bunda da mevcut uluslararası siyasi yaklaşımların etkisi belirleyici olmuştur. Ortadoğu Ülkeleri ile KKTC’nin ekonomik ilişkileri fazla gelişmemiştir. Ancak yapılacak tanıtıcı faaliyetlerin yanında, Türkiye ile KKTC’nin yapacağı siyasi girişimlerle bu ilişkiler geliştirilebilir.

ECONOMIC STRUCTURE OF KKTC AND ECONOMIC RELATIONS WITH TURKEY My study includes information about strategic importance, today’s economic states, population and foundation of KKTC as well as the historical, geographical and natural structure of Cyprus Island. The economic situations of KKTC in Turkish and Middle East countries are studied. Sectoral movements in the economic structure of KKTC, support of public sector, changes in prices, inflation and labour force in KKTC are studied. While treating the export trade of this country in general, we also present the trade volume between the Middle East countries in which it trades together with Turkey. The trade between Turkey and KKTC has been making own progress and it is especially caused by influence of international political approaches. Economic relations between Middle East countries and KKTC have not been developed. But it can be improved by political attempts as well as informative activities performed by Turkey and KKTC.
Keywords: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)_Ekonomik Durum; Türkiye_Dış İlişkiler_Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)