Matematik öğretmen adaylarının kurdukları problemlerin matematik eğitimi değerleri açısından incelenmesi - Doğan, Rüveyda (My University, 2023)
Bu çalışma, matematik öğretmen adaylarının problem kurma yaklaşımı ile matematik eğitimi değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bunun için öğretmen adayları ile problem kurma etkinlikleri, anket ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş, öğretmen adaylarının sahip olduğu değerler incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmanın katılımcıları Marmara Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümünde öğrenim görmekte olan 66 öğretmen adayıdır. Veri toplama aracı olarak problem kurma etkinlik kağıtları, anket ve yarı-yapılandırılmış görüşme formları kullanılmış, elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adaylarının oluşturdukları problemlerde; formal görüş, işlemsel anlama, teorik, özellik ve değerlendirme değerlerine tamamlayıcı çiftlerine oranla daha sık rastlanmıştır. Öğretmen adayları matematik eğitimi değerlerinden; aktif görüş, ilişkisel anlama, uygunluk, erişilebilirlik ve muhakeme değerlerini tamamlayıcı çiftlerine göre daha gerekli bulmalarına karşın bu değerleri yeteri kadar yansıtamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarınca en gerekli görülen değerler uygunluk ve muhakeme, en az gerekli görülen değerler ise teorik ve özellik değerleri olmuştur. Öğretmen adaylarının matematik eğitimi değerleri konusunda farkındalıklarının artırılması gerekmektedir ve problem kurma becerilerinin geliştirilmesi adına daha fazla problem kurma etkinliğine ihtiyaç duyulmaktadır.

This study was conducted to reveal the problem posing approach and mathematics education values of pre-service mathematics teachers. For this purpose, problem posing activities, questionnaires and semi-structured interviews were carried out with the pre-service teachers and the values of the pre-service teachers were examined. In the research, case study design, one of the qualitative research methods, was preferred. The study group was selected by purposive sampling method. The participants of the research are 66 teacher candidates studying at Marmara University, Department of Elementary Mathematics Education. Problem posing activity sheets, questionnaire and semi-structured interview forms were used as data collection tools. Problem posing activity sheets, questionnaires and semi-structured interview forms were used as data collection tools, and the obtained data were interpreted by content analysis method. According to the results of the research, in the problems created by the teacher candidates; Formalist view, instrumental understanding, theoretical, specialism and evaluating values were found more frequently than their complement pairs. From the mathematics education values of teacher candidates; Although they found the values of activist view, relational understanding, relevance, accessibility and reasoning more necessary than their complementary pairs, it was concluded that they could not reflect these values sufficiently. In addition, the values deemed most necessary by pre-service teachers were relevance and reasoning, and the least necessary values were theoretical and specialism values.
Examining the problems posed by pre-service mathematics teachers in terms of mathematics education values
Keywords: Matematik; Matematik Eğitimi Değerleri; Matematik Öğretmen Adayları Mathematics Educational Values; Matematik öğretmenleri; Mathematics; Mathematics teachers; Öğrenim ve öğretim; Pre-service Mathematics Teachers; Problem Kurma; Problem Posing; Study and teaching